- hirdetés -

Becslések szerint minden harmadik gyerek találkozott már trollkodással, ellene irányuló verbális erőszakkal az interneten. Fontos, hogy ne hagyjuk szó nélkül.

Internetes zaklatásnak számít minden olyan magatartás, amely alkalmas arra, hogy a gyerek ne érezze magát biztonságban az interneten, illetve ami negatív módon befolyásolja, hogyan viselkedik egyes netes felületeken.
– Ide tartozik a csúfolás, a „trollkodás”, a pletykálás, a kipécézés, a kiközösítés, a lejáratás, megszégyenítés, megalázás, verbális erőszak, de akár a hamis profil létrehozása vagy a fiók feltörése, esetleg más nevében posztolás is – ismertette dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány alapítója.

dr. Gyurkó Szilvia (Fotó: Csibi Szilvia )

A lista sokáig folytatható, a lényeg a hatás: az áldozat megalázott, kiszolgáltatott helyzetbe kerül, sérül az online személyisége és így a valódi érzései is. Az internetes zaklatás akár bűncselekmény is lehet, amiért a 14 éven felüli elkövető felelősségre vonható. Ilyen a zaklatás, a zsarolás, a becsületsértés, rágalmazás, kényszerítés, magántitok megsértése.

Mit tehetünk?

Az egyik legfontosabb, amit ebben az esetben tehetünk, hogy nem hagyjuk szó nélkül, a kívülállók felelőssége hatalmas ezen a területen. Adhatunk visszajelzést a bántalmazónak is arról, hogy elutasítjuk az álláspontját vagy kiállhatunk az áldozat mellett.

– Ha velünk szemben követnek el ilyet, akkor olyan döntést hozzunk, ami nekünk komfortos. Sok függ attól, hogy milyen visszaélés történt, milyen körben, mekkora nyilvánosság előtt, milyen rendszerességgel. Letilthatjuk az elkövetőt, de jelezhetjük is neki, hogy mi a gondunk. Fontos, hogy készítsünk képernyőfotót, és rögzítsük ami történt, hogy később, ha eljárás indul, tudjuk bizonyítani mi történt. Amennyiben gyerekről van szó, fontos, hogy ne tartsa titokban ami történt, keressen olyan bizalmi felnőttet, akitől segítséget, tanácsot tud kérni – tájékoztatott az alapító.

(Fotó: Zaol)

Mint mondta: kevés információjuk van arról, hogy valójában hány gyereket érint az online erőszak. Becslések szerint minden harmadik gyerek találkozott már trollkodással, ellene irányuló verbális erőszakkal és körülbelül minden tizedik gyereket ért valamilyen szexuális határátlépés. Kéretlen pornográf tartalmat kapott vagy valaki a magánszféráját megsértette.

– A kérdés igazából az is, hogy milyen életkorban kezd egy gyerek online aktivitásokba, illetve hogy mit tesznek a gyerek körül lévő felnőttek annak érdekében, hogy ez megelőzhető legyen, a gyerek tudja és ismerje mit tehet.
Aggodalom még senkit nem mentett meg a bántalmazástól, a tudásátadás, az érzékenyítés viszont sokakat – hívta fel a figyelmet dr. Gyurkó Szilvia.

Hogyan védekezhetünk a kéretlen tartalmak ellen?

A szakember kiemelte: egy részük ellen sehogy. Pontosabban úgy, ha megfontoltan osztjuk meg az információinkat, adatainkat. Gyerekek esetén fontos megtanítani őket arra, hogy nincsenek ingyenes szolgáltatások a neten. Mindenért fizetni kell, az ingyenes applikációkért is fizetünk az adatainkkal. Ami nagyon komoly érték, ezt a gyereknek is látnia kell.

Segítségért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordulhatunk. A szervezet működtet panaszvonalat, ahová bárki fordulhat sértő tartalom, vagy netes zaklatás miatt. A gyerekek számára a kék vonal biztosít speciális segélyvonalat és tanácsadó felületeket. Ha a zaklatás a szexualitásában sérti a gyereket, a yelon.hu segítő chat szolgáltatásához is fordulhat a gyerek.

– Ne gondoljuk, hogy attól hogy a gyerek technikailag tud kezelni egy digitális eszközt, attól a neten biztonságban van. Sokat tehetünk a tudatosítás és a felkészítés területén. Ehhez ajánljuk a hintalovon alapítvány „internetes házirend„-jét, és más kapcsolódó dokumentumokat, ezek részletes támogatást és iránymutatást adnak, hogy mit tehet a szülő. Szintén fontos, hogy minden internetes szolgáltatónak lennie kell saját, ingyenes anyagának. ezek a weboldalaikon letölthetőek és megismerhetőek. A legfontosabb információkat tartalmazzák – mondta dr. Gyurkó Szilvia.

A szűrők fontosak és szükségesek. Minden eszközre letölthetőek, de a személyre szabás esetén is csak maximum 60-70 százalékban védenek. Tehát nem mentesítik a szülőt az alól, hogy a gyerekével beszéljen a netről, az ott található veszélyekről a pornótól az internetes zaklatásig.

Zárásként elmondta: Az NMHH oldalán megismerhetőek az ingyenes, szabadon hozzáférhető, magyar nyelvű szűrőprogramok is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.