- hirdetés -

Hódmezővásárhelyről érkeztek az első református vallású családok Orosházára, akik 1917-re készültek el templomuk megépítésével, ami alá idővel sírboltot is helyeztek. Két évvel ezelőtt a reformáció ötszázadik évével együtt jubileumát ünnepelte az épület.

A 18 században Orosházára még nem a református, hanem leginkább az evangélikus vallású emberek költöztek be. Az első református családok eredetileg Hódmezővásárhelyről jöttek, akik sokáig a helybéli evangélikus gyülekezetben élték meg vallásukat.

Az orosházi református egyházközség sokáig templom helyett imaházzal rendelkezett, melynek alapkövét 1861-ben, két évvel 1859-es megalakulásukat követően rakták le a város által adományozott telek területén. Végül a századforduló táján született meg a gyülekezet tagjaiban a vágy, hogy saját templomuk legyen.

1917-ben szentelték fel a ma is álló épületet (Fotó: darabanth.hu)

A ma is álló épület tervei Süle Pál és fia nevéhez fűződnek. A templom alapkövét 1914 áprilisában helyezték el, majd az I. világháború zűrzavaros évei alatt neki is láttak a megépítésének. A templomot végül 1917. december 9-én Baltazár Dezső püspök szentelte fel. Az épület alá évekkel később, 1931-ben sírboltot is építettek.

A 36 méter magas toronnyal rendelkező Református templom neogótikus stílusban épült, ablakait és ajtaját csúcsívesre tervezték. Eredetileg rendelkezett orgonával is, amit viszont később, a II. világháború után eladtak.

Két évvel ezelőtt ünnepelte centenáriumát a templom (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

2017-ben, a centenárium és egyben a reformáció ötszázadik jubileumi éve alkalmából hálaadó istentiszteleten emlékeztek meg az akkor száz éve épült templomukról az orosházi református gyülekezet tagjai.
– Száz évvel ezelőtt a világháború kitörése árnyékolta be a templom építését, ám a nehézségek ellenére mindig adódtak magvetők, azaz lelkipásztorok, akik segítségével máig élő közösség tagjai lehetnek az orosházi reformátusok – hangzott el a jubileumi megemlékezésen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.