- hirdetés -

Két orosházi iskola csapata is versenyben volt a Békés megye kincsei – Barangolás Értékeink Körül vetélkedő megyei döntőjében.

A többfordulós kiírás első körében a helyi, iskolai fordulókat bonyolították le, majd ezt követte a járási forduló. A járási versenyek győztes különítményei jutottak tovább a március 13-i megyei döntőbe két korosztályban. Békéscsabán előbb az általános iskolák felső tagozatosainak négyesei, majd a középiskolások versengtek.

Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke szerint kiemelten fontos fiataljainkkal megismertetni értékeinket. Békés megye országos viszonylatban is tekintélyes számú büszkeségre okot adó értékkel rendelkezik. Felelősek vagyunk ezek megőrzésében, hagyományaink ápolásában. A Békés Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán nyert el forrást a vetélkedősorozat megvalósítására.

Munkában az Eötvös iskola csapata

Az Orosházi járást a megyei döntőben két helyi iskola képviselte: az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, illetve a középiskolások versenyében az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium.

– Megtanultuk az összes hungarikumot, elsajátítottuk a Békés Megyei Értéktár elemeiről a legfontosabb tudnivalókat, sokat készültünk a versenyre – mondta el lapunknak az Eötvös iskola tanulója, Németh Gergő.

Sztahovics Zsuzsától, a Békés Megyei Önkormányzat kommunikációs referensétől, versenyszervezőtől megtudtuk, a megyei döntőbe jutott általános és középiskolás csapatoknak 8-8 feladatot kellett megoldaniuk. Ezek egyik része a diákok lexikális tudását, másik részük a fiatalok kreativitását és ügyességét tette próbára. A csapatok rajzoltak, plakátot készítettek, eszperente nyelven verset írtak, valamint a már a járási fordulókon is népszerű activity is szerepelt a feladatok között.

Az első helyezettek jutalma egy többnapos, tanulmányút jellegű kirándulás és részvételi lehetőség volt az országos döntőben, a 2. és 3. helyezett csapatok tárgyjutalomban részesültek. Minden résztvevő számára meglepetéssel készültek a szervezők. Az orosházi diákok kitettek magukért, de nem jutottak tovább az utolsó fordulóba. Az általános iskolások között a gyomaendrődi Kis Bálint általános iskola csapata győzött, a középiskolások kiírásában a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium egylete végzett az élen.

Izgalmas versenyt hozott az általános iskolások megyei döntője

Az orosházi csapatok tagjai:

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda „Huszárok” elnevezésű csapata: Balogh Bence, Madarász Milán, Németh Gergő, Horváth Dominik. Felkészítő: Schmidt Jenőné tanárnő.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium „Közkincs” elnevezésű csapata: Seres Adél, Horváth Barbara, Csáki Dominik, Nagy Petra. Felkészítő: Seres Erzsébet tanárnő.

A Táncsics gimnázium csapata (Fotó: Zentai Péter)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.