- hirdetés -

A szokatlanul meleg tél és az elenyésző fagykárok jó terméskilátásokkal kecsegtetnek a legnagyobb európai búzatermelő régiókban a Reuters hírügynökség kereskedők és piaci elemzők körében végzett felmérése szerint.

Az unióban a legtöbb búzát termesztő Franciaországban az enyhe télnek köszönhetően kiváló állapotban vannak a vetések, és jó terméshozamra lehet számítani a megnövelt vetésterületen. A francia mezőgazdasági minisztérium becslése alapján a gazdák 5 millió hektár búzát vetettek a 2019-es szezonra, 2,9 százalékkal többet az előzőnél.

Németországban, a második legnagyobb búzatermelő uniós tagországban a vetés a szokásosnál kettő-négy héttel hamarabb kelt ki, és gyors fejlődésnek indult – mondta el egy német gabonapiaci elemző a Reuters hírügynökségnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy néhány területen esetleg lehet még szárazsággal vagy fagykárral számolni, de összességében kiválóak a terméskilátások. Németországban az előző szezonhoz képest 4,6 százalékkal 3 millió hektárra nőtt a búza vetésterülete.

A harmadik legnagyobb búzatermelő Nagy-Britanniában szintén jók a terméskilátások. Az országban 4 százalékkal, ötéves csúcsra bővült a vetésterület, amely így az idei szezonban meghaladja az 1,86 millió hektárt.

Milyen a hazai helyzet?

A témában kíváncsiak voltunk a hazai, közelebbről a Békés-megyei helyzetre. A legilletékesebbet, a NAK Békés-Megyei Igazgatóságát kérdeztük.

Az őszi kalászosok termését nagymértékben befolyásolhatja még az időjárás. Mintegy 30 – 100 mm csapadék hiányzik a talajból.
A múlt év októberében még csak az látszott, hogy jó ütemben haladtak az őszi szántóföldi munkák, haladt a vetés is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a gabonapiaci szakértők hiányolták a csapadékot. A száraz idő kedvezőtlenül hatott a kelésekre. Magyarországon az előzetes adatok alapján az őszi búza vetésterülete kismértékben csökkent, várhatóan egymillió hektár alatt lesz, az őszi árpáé és az őszi káposztarepcéé pedig lényegében megegyezik az egy esztendővel korábbi értékkel. A 2019-es kilátásokat az őszi vetések áttelelése, a tavasziak alakulása és a vetéseket követő időjárási tényezők befolyásolják majd.

A hónapok óta tartó szárazság miatt csökkenhet a betakarított gabona mennyisége, amennyiben nem fordul csapadékosabbra az időjárás. A tavaszi talajmunkákat szintén hátráltatja a száraz időjárás. A gazdák a szükséges fejtrágyázást és egyéb, a növények fejlődését segítő munkákat elvégezték, de rekord termésre valószínűleg nem számíthatunk.

A hazai szántóföldi növények állapotának átfogó és részletes felmérése a téli időszakot követően, 2019. április első felében várható. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végzi majd, az eredmények pedig minden érdekelt számára elérhetők lesznek.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.