- hirdetés -

Ünnepi műsorral emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről a Székács József Evangélikus Iskola. A diákok műsora mellett a Ravasz Erzsébet Helyesírási Verseny legügyesebb tanulóját is díjazták.

Ünneplőbe öltözött diákok, tanárok és vendégek gyülekeztek március 14-én délután a Székács József Evangélikus Iskola dísztermében. Hagyományainak megfelelően az intézmény idén is ünnepi műsorral tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és fontosabb eseményei előtt.

Először a 11/6 osztály tanulói adtak elő egy rendhagyó ünnepi megemlékezést, ahol egy tanóra keretein belül mutatták be az akkori események legfontosabb szereplőit, helyszíneit és momentumait. Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál neve egyaránt elhangzott, de kitértek a Pilvax Kávéházban történt gyülekezőre, a 12 pont felolvasására és a Nemzeti dalra is.

A 11/-6-os osztály készült ünnepi előadással (Fotó: Rosta Tibor)

Történetük szerint az először az ünneppel kapcsolatban kedvetlen osztály fokozatosan megismerve az akkori eseményeket az óra végére már egészen máshogy tekintett a forradalom és szabadságharc hőseire. Előadásukat a hazaszeretetről szóló dalokat tartalmazó zenés bejátszások is színesítették.

A nagy tapsot kapó produkciót követően Szigethy Szilárd iskolalelkész szólt a vendégsereghez.
– Örülünk a pénteknek, de a legtöbb ember ilyenkor elfeledkezik róla, hogy miért is nem kell dolgozni menni ezen a napon. Pedig fontos tudni, miért vannak ünnepeink és hálásan megemlékezni azokról, akiktől nem csak egy munkaszüneti napot kaptunk örökül, hanem megannyi feudális rabságból való felszabadulást – emelte ki Szigethy Szilárd.

Az iskolalelkész szavait követően még nem volt vége az eseménynek, az iskola ugyanis hagyományainak megfelelően ekkor tartotta a Ravasz Erzsébet Helyesírási Verseny eredményhirdetését. Idén a 6.b osztály tanulója, Tóth Dániel bizonyult a legügyesebbnek, így ő vehette az egész iskola közössége előtt a verseny díját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.