- hirdetés -

Ünnepi hangversenyre hívta a zenekedvelőket a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola március 11-én. Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett koncerten Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes művész és partnerei, Sztathatosz Sebestyén, Máthé Beáta, valamint Benedekfi István léptek színpadra.

A hangversenyt a Magyar Zeneművészeti Társasággal közösen szervezete a zeneiskola, apropóját a közelgő március 15-e adta.
– Szecsődi Ferenc keresett meg minket félévvel ezelőtt és ajánlotta fel, hogy itt rendezné Orosházán ezt az ünnepi koncertet. Mi örülünk ennek lehetőségnek és megtiszteltetésnek érezzük. Mindenképpen az ünnephez minél közelebb szerettük volna megtartani, mert a darabok, amelyek elhangzanak, az 1848-as szabadságharcra emlékeznek – mondta el Kardosné Bánhidi Éva, a művészeti iskola igazgatója.

Szecsődi Ferencet nem kell a hegedűszó iránt rajongóknak bemutatni. A művész tanársegédként kezdte pályáját 1977-ben Szegeden, a Zeneakadémia kihelyezett tagozatán. 1985-ben adjunktus, öt évvel később docens lett, 1997-ben főiskolai, 2000-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Telt ház fogadta a művészeket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

1984 óta koncertezik Európa-szerte, kedveli Hubay Jenő, valamint a kortárs zeneszerzők versenyműveit. Ezekből is szemezgetett az orosházi koncertre.
– Erre az alkalomra természetesen magyar zeneszerzőktől válogattunk, de nem azoktól a slágerszerzőktől, akiket a közönség megszokott. Így elhoztuk ma Király-Kőnig Pétert, aztán Hubay Jenőt, aki ugyan nem ismeretlen, de még mindig nem nyerte el magyar zenében azt a szerepet, amit régen betöltött. Mellettük két kortárs, Bartók- és Erkel-díjas zeneszerző is megtiszteli az estet, mindketten szép és népszerű muzsikát írnak: Fekete Gyula, a Budapesti Zeneakadémia rektorhelyettese, illetve Tóth Péter a szegedi Zeneművészeti Kar dékánja – részletezte a repertoárt a hegedűművész.

Megszólalt még mellettük Petőfi Sándor Nemzeti dala, Liszt Ferenctől a VI. Magyar Rapszódia és Brahmstól a Három magyar tánc.
– Aki ezeket a Brahms darabokat ihlette, nem volt más, mint Reményi Ede. Ő az 1848-49-es szabadságharcban Görgey Artúr tábornok tábori hegedűseként vett részt, és hegedűjátékával buzdította harcra a honvédeket – emelte ki Szecsődi Ferenc.

A közönség ezúttal sem csalódott, a művész a tőle megszokott kifinomultsággal, dinamizmussal játszott.
– Ismerjük őt régóta és a lendülete, a zene iránti rajongása, szeretete, illetve ahogyan mindezt átadja a közönségnek, nem változott semmit az eltelt évtizedek alatt – fogalmazott Kardosné Bánhidi Éva, aki telt ház előtt konferálta fel a művészt és a koncert közreműködőit a Művészetek Háza színpadára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.