- hirdetés -

Egy orosházi cukrász üzlet is csatlakozott a Passzold vissza tesó-felhíváshoz, amely a csimpánzok és a gorillák élőhelyeit mentené meg. Régi, használaton kívüli mobilokat elő, tegyünk a környezetünkért.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, elpusztítva élőhelyeiket. Ezt a folyamatot szeretné megfékezni a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányában. Elhatározták, hogy a már nem használt mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik.

Jelenleg is folyamatosan alakítják ki a gyűjtőpontokat, országszerte már mintegy 150 – Békés megyében három – gyűjtődobozt helyeztek ki. Ehhez a felhíváshoz a környéken elsőként csatlakozott az orosházi Rétesbolt is.

– Fontosnak tartjuk az ilyen kampányokat, mert gondolkodásra sarkallja az embereket. A munkánk során keletkező sok csomagoló anyag gondolkodtatott el minket, hogy tennünk kell valamit. Évek óta szelektíven gyűjtjük a szemetet és szállítjuk el, de most arra adtuk a fejünk hogy a szemléletváltást a vendégeink felé is közvetítjük. Cukrászdánkban lecseréltük a szívószálakat (papír és lebomló műanyag alapúra), gyártás alatt van a vászon táskánk, a gyerekeket pedig kifestőkkel szólítjuk meg – fogalmazott Kálmán-Gelegonya Éva, tulajdonos.

Érdemes feldúrni a fiókokat és a rejtett zugokat. A már használaton kívüli mobilokat vigyük el egy gyűjtőpontra, hiszen mindenkinek feladata, hogy amennyivel tud, járuljon hozzá a környezetvédelemhez, természetvédelemhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.