- hirdetés -

Ingyenes „mindfulness” tudatos jelenlét alapú stresszkezelő tréninget indít az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata.

A modern kor rohanó, hektikus és gyakorta túlterheltséggel sújtott életvitele a legtöbb embernél kellemetlen tüneteket okoz. Feszültek vagyunk, nehezen megy az elalvás, még nehezebben az ébredés, koncentrációs és memóriazavarok keserítik az életünket. A munkahelyen idegeskedünk, otthon pedig szorongunk, s a nap végére talán legszívesebben kiszaladnánk a világból. Felmerülhet bennünk a jogos kérdés: mit tehetek azért, hogy nyugodtabb legyek és jobban érezzem magam?

A számos lehetséges jó válasz közül az egyik a tudatos jelenléten alapuló stresszkezelő módszer lehet. De mit is takar ez valójában? A tudatos jelenlét (avagy mindfulness) egy speciális módszer, amely egy olyan folyamatra utal, amelyben a figyelmünket akaratlagosan a jelen pillanatban megélt élményekre fordítjuk, és az aktuálisan észlelhető külső és belső tapasztalatokat ítélkezéstől mentesen megéljük, tudatosítjuk.

Megpróbálunk az „itt és most”-ban, a jelenben lenni, a maga teljességében megélni azt, ami pillanatnyilag történik. A metódus alapjai egészen a 2500 éves buddhista hagyományig nyúlnak vissza. A jelen kor pszichológiájával ötvözve ez az ősi módszer a gyakorlók számára a stressz különösen hatékony kezelését teszi lehetővé.

A program meditáció gyakorlására, és az ezzel kapcsolatos élmények megbeszélésére épül. Különösen fontos eleme az otthoni gyakorlás, ami napi rendszerességgel bizonyos gyakorlatsorok elvégzését jelenti. A tréning sikerének kulcsát a szorgalmas otthoni munka biztosítja!

A tanfolyam ajánlott stresszes élethelyzetben lévőknek a belső feszültségük oldására, vagy megelőző jelleggel a megterhelő szituációkban való lelki helytállás, érzelmi stabilitás megalapozására, de nem javasolt komoly lelki problémák, súlyos pszichiátriai zavarok esetén.

A tanfolyam 8 hetes, heti egy találkozással, minden csütörtökön 16.15 perces kezdettel, 18.00 órás befejezéssel. A csoportban való részvételt a csoportvezetővel tartott megbeszélés előzi meg- tájékoztatott a tanfolyam vezetője Dobóvári Béla klinikai –és mentálhigiéniai szakpszichológus.
A tanfolyam 2019. március 14-én kezdődik a Család-és Gyermekjóléti Szolgálatnál (Orosháza, Hajnal u. 1.).

A résztvevőket a jelentkezésük sorrendjében regisztrálják.
Jelentkezés és felvilágosítás: Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatánál (Orosháza, Hajnal u. 1.), tel.: (68) 412-317, e-mail: egyesitettoh@gmail.com. Határidő: 2019. 03. 13.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.