- hirdetés -

Kedvenceink egészséges és kiegyensúlyozott életéhez a helyes táplálkozás kialakítása és a mozgás mellett, a megfelelő szájápolással járulhatunk hozzá. Hiszen, ahogy nekünk, az állatoknak is lehetnek fogászati problémái.

Négylábú barátaink számára a szájuk olyan, mint nekünk a kezünk. Nemcsak evésnél, hanem a játék közben vagy fogáshoz is az használják. Ezért fogazatuk és ínyük rendszeres ellenőrzése és ápolása elengedhetetlen egészségünk megőrzésének szempontjából.

– A három évesnél idősebb kutyák közül ötből négy már fogászati problémáktól szenved. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre a veszélyre, pedig a kutya fogazatát rendszeresen ápolni és ellenőrizni kell. Sosincs túl késő ahhoz, hogy elkezdjük kutyánk 42 fogának ápolását – kezdte az ismertetőt dr. Muntyán János állatorvos.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el, amely ideális környezetet jelent az ásványi anyagok megtapadásához, így a lepedék elősegítheti a fogkő kialakulását.
– A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás. A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet – fogalmazott az állatorvos.

Hangsúlyozta: a fogak meglazulása miatt a kutya nem tudja jól megrágni, majd megemészteni az ételt, a tápanyagok nem hasznosulnak, így emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki. Később a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a létfontosságú szerveket is károsíthatják. Az elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszagot is.

Nagy baj a fogbaj…

– Tudományosan bizonyított, hogy a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról (parodontózis), a fogínygyulladás és fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kis termetű kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak – tért ki rá dr. Muntyán János.

Ahogy az állatorvos mondta: a fog és fogíny problémák leggyakoribb tünetei többek között, a sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén, a bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny, a túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál, a törött vagy hiányzó fog, a kellemetlen lehelet, a csökkent étvágy, illetve, hogy kedvencünk nem hagyja, hogy megnézzük a fogait.

A fogak egészsége rendkívül fontos kutyáinknál (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Bizonyos esetekben nem is szükséges megnéznünk a kutya száját, hogy megállapítsuk, szájüregi problémái vannak. Abban az esetben ha gyakran piszkálja száját a mancsával, nyugtalanná, nyomottá válik, igen valószínű, hogy kifejezetten fogfájástól szenved – sorolta dr. Muntyán János.

Négylábú barátaink fogainak tisztítását legjobb még kölyök korban elkezdeni.
– Ha nem tűri a fogkefe használatát, helyettesítse a fogápoláshoz alkalmas kutya snackkel, melyek alkalmazása mindig ugyanabban az időpontban ajánlott. Csak olyan, kifejezetten kutyák számára készült eledellel etessük kutyánkat, amely teljes értékű és a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott – magyarázta az állatorvos.

Zárásként kiemelte: kedvencünket félévenként vigyük el fogászati vizsgálatra állatorvosához, abban az esetben ha hajlamos a fogkőképződésre, akkor három havonta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.