- hirdetés -

Egészen elképesztően alakult eddig a 2019-es év Antal Dániel számára. Az orosházi nevelésű, ám már az fővárosi Újpest színeiben versenyző 22 éves birkózó előbb az U23-as országos bajnokságon, majd egy felnőtt minősítési versenyen is aranyérmet szerzett súlycsoportjában, a szabadfogású mezőnyben. Előbbi sikerének köszönhetően Európa-bajnokságon képviselheti majd a magyar válogatott színeit.

– Nagyjából ötéves lehettem, amikor apukám először levitt a birkózóterembe, igaz akkor még nem voltak a birkózással nagyobb terveim. Pár évig csak szoktam a környezetet, ismerkedtem magával a sportággal. Idővel indultam kisebb versenyeken, amiket nagyrészt sikerült megnyernem – ugrott vissza a kezdetekhez Antal Dániel.

A biztató kezdést hasonló folytatás követte, a diák korosztályban vívott küzdelmei során már országos szinten is komoly eredményeket ért el. Sosem gondolkodott egy pillanatig sem, hogy korengedménnyel az eggyel fölötte lévő korosztály küzdelmeiben is részt vegyen. Így fordulhatott elő, hogy egy évben három magyar bajnoki címet is sikerült bezsebelnie, a diák és serdülő korosztály szabadfogású küzdelmeit is megnyerte akkori súlycsoportjában.

Orosházán birkózva is szép sikereket ért el az utánpótlásmezőnyben (Fotó: Facebook)

A kadet korosztályban eltöltött évei is szépen alakultak, a válogatottságot is sikerült kivívnia, eggyel feljebb a juniorok között azonban váratlan nehézségekbe ütközött.
– Egy térdsérülés vetett vissza és sajnos elég hosszú ideig, amikor nem is tudtam miatta normálisan edzeni. Több versenyt is ki kellett hagynom, így a válogatottságot sem sikerült újból kiharcolnom – vallott sportkarrierje nehezebb időszakáról.

Egy pillanatig sem gondolkodott azonban azon, hogy feladja. A rá jellemző akarattal és szorgalommal készült a visszatérésre, aminek meg is lett az eredménye. Az orosházi nevelésű fiatal közben klubot váltott, így már több mint két éve a fővárosi Újpest csapatában készül és versenyez.

– Nehéz volt elengedni a régi környezetet, elszakadni a családtól, edzőket és edzőtársakat váltani, de úgy voltam vele, hogy muszáj meghoznom ezt az áldozatot. Itt a fővárosban több az edzőpartnerem, és a változatosság nagyon jó ebben a sportban, mivel mindenkinek más a stílusa és a jelenlegi csapattársaimtól is sokat tudok tanulni – mondta.

U23-as bajnoki címének köszönhetően Európa-bajnokságon képviselheti a magyar színeket (Fotó: Facebook)

Mint szinte az összes versenyzőtársa, ő is rendre megszenvedett a fogyasztásokkal, a versenyek előtti mérlegelésekkel, de elmondása szerint ezzel soha nem volt nagyobb gondja, hiszen a sűrű versenyidőszak miatt nem volt ideje újra feljebb mennie a kilóknak.
– Volt olyan pillanat is, még korábban, amikor a mérlegelés másnapján már a versenyre visszajött rám hat kiló, de ezen azóta már tudtam változtatni – nosztalgiázott.

A 2019-es versenyszezon eddig álomszerűen alakult Dani számára, hiszen az U23-as korosztály országos bajnokságának küzdelmei során a 74 kilogrammosok mezőnyében a dobogó tetejére állhatott fel. Ezzel pedig automatikus indulási jogot szerzett a márciusi, a szerbiai Újvidéken rendezett Európa-bajnokságra. Addig is, hogy bizonyítsa, teljesítménye nem váratlan kiugrás volt, a felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét egy országos szabadfogású minősítési verseny megnyerésével.

A felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét (Fotó: Facebook)

– Az U23-as bajnoki címre vagyok eddig a legbüszkébb az eddigi eredményeim közül. Fantasztikus érzés volt annyi év után ismét kivívni a válogatottságot – nyilatkozta boldogan.

Mint mondta, a nemzetközi mezőny miatt nem igazán izgul, hiszen nincs veszítenivalója. Ennek ellenére természetesen egyáltalán nem veszi félvállról, hiszen rengeteg energiát és munkát fektetett abba, hogy eljusson idáig. Antal Dániel elhivatottságát és szorgalmát ismerve biztosak lehetünk benne, hogy messze még a vége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.