- hirdetés -

A Ficsor Zoltán által vezetett Ficsor Cukrászda, valamint a Pityuk János által megálmodott Kéknefelejcs Cukrászda is helyet kapott abban az országos kiadványban, amely a magyarországi cukrászdák és kávéházak közül válogatta ki és mutatja be a legnépszerűbbeket. Mindkét cukrászmester csapatának köszöni az elismerést.

A szegedi Nemzeti Értékek Kiadó gondozásában megjelent több mint 400 oldalas kötet az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák, illetve cukrászipari termékeket forgalmazó kávéházak világából. Közel száz portrét tartalmaz, köztük Ficsor Zoltánét és Pityuk Jánosét, akik négy másik Békés megyei cukrásszal együtt kerültek a könyvbe.

Benne van még egy köröstarcsai, egy szeghalmi, egy szarvasi és egy gyulai cukrászda. Engem a megyei munkaügyi felügyelőségről, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől és az iparkamarától ajánlottak a szerkesztőnek – tudtuk meg Ficsor Zoltántól, aki most is azt mondta, amit korábbi elismerései kapcsán.


Jólesik és büszke is vagyok rá, hogy méltónak találtak, de továbbra is a szakma szeretete hajt és az, hogy minőségi termékek kerüljenek ki a kezem alól – hangsúlyozta hozzátéve, csapata és felesége nélkül ez sem sikerült volna.

A könyv bemutatja szakmai életútját, ír a napi munkáról, a Thék Endre-díjról, az óriástortákról, a családról, valamint Zoli jövőről alkotott elképzeléséről.

Hasonló a tematika Pityuk Jánosnál is, akinek cukrász pályafutása egy vargabetűvel indult: mezőgazdasági vállalkozóból lett süteménybolt-tulajdonos.

Az akkor veszteséges Kata Süteményboltot vásároltuk meg. Egy év alatt helyrehoztuk, kinőttük, ezért kibéreltük a szomszédos Borostyán Presszót, valamint a mellette lévő helyiséget, és kialakítottuk a Kéknefelejcs Cukrászdát, amely ebben a formában működik most is – mesélte a kezdetekről Pityuk János.

Azóta eltelt két évtized, ő pedig megszerette választott szakmáját, még akkor is, ha hosszú évekig elsősorban az üzletvezetéssel járó feladatokat intézte és ritkán kötött cukrászkötényt. Céltudatosan haladt előre a saját maga által kijelölt úton és hódította meg nemcsak az orosháziak, de számos környékbeli település lakóinak szívét. Emellett több nagy szállodát is ellát süteménnyel.

Ez szép. Amikor az ízeket összekombináljuk, alkotunk valamit, amiért cserébe még szeretetet is kapunk, annál nem kell jobb érzés – fogalmazott kiemelve, az elismerés náluk is csapatmunka eredménye.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.