- hirdetés -

Kedd este a Justh Zsigmond Városi Könyvárban, a csapattól már-már megszokott és várt újdonságok egyike zajlott. A zenei könyvtárban gyűltek össze a bakelit lemez lovagjai és néhány hűséges „fegyverhordozó”.

Egy baráti beszélgetésből, sztorizásból jött az ötlet, hogy a ma már klasszikusnak számító bakelit szerelmeseit, gyűjtőit meghívják egy közös beszélgetésre, zenehallgatásra, múltidézésre.

Fotó: Rosta Tibor

Törköly József zenei könyvtáros, az est házigazdája Beethoven V. szimfóniájának jól ismert akkordjaival (természetesen bakelitről) nyitotta meg az estét, majd bemutatta a főasztal vendégeit. Lénárt „Léna” Ferenc, Mihály Zoltán, Rusznák György, Ujjvári László és Szokolai János – voltak a moderátor, Törköly Jocó beszélgető partnerei, de amint elkezdtek sorjázni a sztorik, a közönség részvételével pillanatok alatt interaktívvá vált az est. Mint az a fenti névsorból kiderül, Jocó beszélgető partnerei a Rock Klub rendszeres látogatóiból, tagjai sorából kerültek ki, ami aztán nagyban meghatározta a meghallgatott zenék műfaját is. Mégis változatos volt a kínálat, hisz a Skorpiótól kezdve Peter Framptonon és a Led Zepelinen át King Crimsonig sok minden előkerült.

Mihály Zoli rendszeresen járt a lemezek miatt a rendőrségre (Fotó: Rosta Tibor)

A jelenlevők közül szinte mindenki átélte azt a korszakot, amikor nem akkor mehetett külföldre valaki, amikor akart, nem vihetett magával annyi pénzt, amennyit erre szánt (csak esetleg a zokniban elrejtve) és nem hozhatott haza kedve szerint bármit. Amikor még különböző nyugati rádió műsorokat is csak a legnagyobb titokban hallgathattuk. Ezek ismeretében a különböző kurrens albumok beszerzésének rögös útja még érdekesebb volt. Egy-egy lemez szinte fétis volt a gyűjtők számára, akik habozás nélkül költötték el fele fizetésüket kedvenceik felvételeire. Ott volt viszont jutalomként a birtoklás öröme, hisz ma már egy két gombnyomás, kattintás és már hozza is a futár a világ bármely részéről származó zenét, a kiválasztott adathordozón, de a bakelitek korában még küzdeni, ravaszkodni, konspirálni kellett egy-egy értékesebb albumért. Ezek mind kiderültek az elhangzott sztorikból.

Minden vendég hozott magával több lemezt is a ritkábbak, a különösen kedvesek közül, melyekbe az est folyamán bele is hallgathattunk.

Az interaktívvá vált beszélgetésen mindenkinek megvolt a maga sztorija (Fotó: Rosta Tibor)

Az interaktivitás azt est végére csúcsosodott ki, hisz nem csak a vendégek, hanem a közönség is hozott lemezeket, sztorikat. Előbbiek közül többe belehallgattunk, utóbbiakon legtöbbször jót derültünk. Előkerültek a szabadkai utak vásárlásai, a határon átjutás viszontagságai, különböző boltokban elkövetett csínytevések…

Nagyon jó hangulatú, kellemes estét töltöttünk a könyvtárban, hisz a közös szenvedély összehozza az embereket. Azokat is akik egyébként külön utakon járnak. Az egyszeri bakelites találkozó reméljük mégis csak folytatódik, hisz nem csak a rock, de a komolyzene műfajából is vannak még nagy és érdekes gyűjtemények.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.