- hirdetés -

Az orosházi Csizmadia Pékségnél több évtizedes hagyományra alapozva készítik a kenyeret és még több száz fajta pékárut. Csizmadia Lajosnétól megtudtuk, a vevői szokások és a piaci igények folyamatosan változnak, de a vállalkozásnál a minőségből nem engednek.

– Péktermékeink hagyományos kovászolási eljárással készülnek, azaz a tészta vízből, lisztből és élesztőből áll, legalább tizenöt óráig kel. A dagasztást követően formázzuk meg a kenyeret, majd ismét pihen mielőtt a kemencébe kerül. Azaz meghaladja a húsz órát is egy igazán finom kenyér elkészítése a hagyományos receptúra alapján. Az így kisült péktermék sokáig friss marad. Szinte adalék és ízfokozótól mentes valamennyi pékárunk. A dagasztást és a nyújtást kézi erővel végzik a kollégák – mondta el Csizmadia Lajosné.

A hagyományos eljárásban látják az igazán finom pékáru titkát (Fotó: Pirer Kata)

A fehérkenyér mellett a rozs-, a graham-, a teljes kiőrlésű, és a magvas kenyér is megtalálható a kínálatukban, összesen kétszáz felett is van a termékeik száma. Aprósüteményeik nívós versenyeken több díjat kaptak. Hagyományos ízvilágukkal visszatérő vevőik elismerését elnyerték. A szilvalekváros és a kolbászos papucs, az orosházi perec, a gyúrt és leveles stangli, a linzer, az ishler és a mézessütemény igen népszerű.

A napokban a Petőfi Művelődési Központban tartott Értéktár Konferencián a vendégek a legtöbb orosházi értékkel első kézből ismerkedhettek meg a meghívott helyi kiállítók, termelők, forgalmazók kínálatából. A Csizmadia Pékség felvonultatta HÍR védjegyesek termékeit: a vágott cipót, az orosházi banánt és a lakodalmas kulcsoskalácsot. A pékség többszörös Guinness-rekorder, például 2011-ben 31,4 méter hosszú, 255 kg súlyú kenyeret sütött ki.

Egyre szélesebb termékkínálattal dolgoznak (Fotó: Pirer Kata)

– A vállalkozás első sütéséből és az örömből 1992-ben valamennyi szomszéd részesült. Két évvel később egy családi tragédiát követően férjemtől, néhai Csizmadia Lajostól vettem át a vállalkozás vezetését – tette hozzá Csizmadia Lajosné. Napjainkban kisebbik fia, Szilárd vezeti a pékséget, de a cég ügyeit továbbra is ő maga intézi. Mind az öt unokája más területre ment.

Megtudtuk, az aprósütemény felé kívánják bővíteni a választékot, a keresleti oldalon nagy igény mutatkozik rá. Orosházán a pékáruik a rákóczitelepi telephelyen, a belvárosi üzletekben, a székkutasi üzletben, valamint Békés és Csongrád megye több más településén is elérhető.

Frissen sülve a kemencéből (Fotó: Pirer Kata)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.