- hirdetés -

Az adózók transzferár-képzési gyakorlatára és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére is nagy figyelmet fordít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Emellett meghatározták azokat a szakmákat és gazdálkodói szektorokat, melyeket biztosan ellenőriznek 2019-ben.

Az ellenőrzési tervben kiemelt helyen szerepel az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása és az online számlaadat szolgáltatás. A NAV-hoz beérkező adatok ugyanis ezeken a területeken mutatnak kockázatot a költségvetési bevételekre. A legnagyobb adóteljesítményű adózókat szintén folyamatosan monitorozzák, kiemelkedő költségvetési hatásuk miatt.

A szervezet közleménye szerint ellenőrzéseiket továbbra is a kockázatelemzésen alapuló differenciált fellépés jellemzi. A kockázatelemzések alapján kiemelt figyelmet fordítanak az építőipari vállalkozásokra, a személyszállítókra, a szálláshely-szolgáltatókra, a szerzői jogvédelemhez kapott jogsértések felderítésére, az adózatlan jövedéki termékek feketepiacának, valamint az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyletek visszaszorítására is.

A támogató eljárásokat a szervezet a turizmus fejlesztési hozzájárulás alanyainál, a 36 órás munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozóknál és a foglalkoztatóknál rendeli el az alkalmazottak bejelentésére és az ehhez kapcsolódó bevallásra alapozva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, az Adótraffipax rovatban továbbra is jelzi előre, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat vagy tart próbavásárlásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.