- hirdetés -

Országosan mintegy hétezer koraszülött vagy újszülött transzportot végeznek a koraszülött mentők. Az orosházi önkormányzat és a Linamar Hungary Zrt. élen járt abban, hogy március közepétől már a Békés megyei utakon is találkozhassunk egy speciális járművel.

Két és fél év után, február 27-én Gyulán hivatalosan is átadták a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány speciális mentőautójának kulcsát. A jármű többek között segít majd annak az évente 200-250 Békés megyei gyermeknek, akik koraszülöttként jönnek világra.

A negyven millió forint értékű járművet és a további – mintegy 14 millió forint értékű – legmodernebb életmentő felszereléseket a széles összefogásnak köszönhetően sikerült beszerezni. Több Békés megyei egyesület, alapítvány és szakszervezet, intézmény, vállalkozó és önkormányzat támogatta a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt.

– Kitartással, akarattal, összefogással el lehet érni a lehetetlent. A legfontosabb érték a gyermek, főleg ha segítségre van szüksége. Magyarországon ma már minden tizedik gyerek korán érkezik ez már önmagában elég indok arra, hogy önálló autója legyen a térségnek. Magam is érintett vagyok, hiszen mindkét gyermekem korán született, egyikük esetében szállításra is szükség volt – osztotta meg beszédében személyes érintettségét dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

dr. Rákóczi Attila személyes érintettségéről is mesélt (Fotó: Kovács Lajos)

Az összefogásban élen járt az orosházi önkormányzat is, hiszen az elsők között segített. A városi képviselő-testület 500 ezer forintot adományozott a jó ügy érdekében. Szintén sokat tett a megyei koraszülöttekért a Linamar Hungary Zrt., az általuk szervezett két jótékonysági futóversenyből 1 millió 361 ezer forint gyűlt össze.

– A gyerekek a legnagyobb haszonélvezői ennek a járműnek. Sok újszülöttnek vagy koraszülöttnek fogunk segítséget nyújtani a megye egész területén beleértve Orosházát is. Lényegében egy mozgó intenzív osztállyal tudjuk majd szállítani és segíteni a koraszülötteket – fogalmazott dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, kuratóriumi elnöke.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Dávid Zoltán (Archív fotó: Bakos Viktória)

Az ünnepélyes eseményen elhangzott, hogy a jármű várhatóan március közepétől áll hivatalosan szolgálatba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.