- hirdetés -

Napjainkban egyre többet lehet hallani a lovasterápiák jótékony hatásairól, illetve a lovak gyógyító képességéről. A témáról egy orosházi gyógypedagógust, lovasterapeutát és lovas sportedzőt kérdeztünk.

Budavári Zsófia orosházi születésű, lovait is itt tartja, tréningezi nagy gonddal. Tanulmányait is a lovak közelségére alapozta, bár gyógypedagógusként Szentesen tevékenykedik, igyekszik minél több időt lovaival tölteni.

– A ló menekülő állat. Szélsőséges helyzetben első reakciója a menekülés. Ha bántják úgy védekezik ahogy tud, leginkább rúg és harap. Különböző kötődési fajták alakultak ki ló és ember között – kezdte az ismertetőt Budavári Zsófia.

A lovaglás igazi kikapcsolódás (Fotó: Budavári Zsófia)

Kiemelte: a lovak érzékszerveinek működése sokkal kifinomultabb, mint az emberé. Látásuk rosszabb, de a legcsekélyebb mozgás változást is érzékelik. Tapintásuk kifinomult, még a szőrükkel is érzékelnek.
– Hihetetlen gyors a reakciójuk, sokkal hamarabb reagálnak mint az ember. Könnyen és gyorsan megnyugtathatóak, a ló a leggyorsabban tanuló háziállat. Sosem felejt, de szerencsére megbocsátó. Talán, a lovak megértése iránti vágyunk nem más, mint a magunk és környezetünk megértésének szándéka – mondta mosolyogva Zsófia.

Megnyugtató közelség

A lónak bizonyos tulajdonságai, például: a hatalmas szeme vagy az embernél melegebb testhőmérsékelte egyfajta bizalmat sugároz.
– A ló maga is kapcsolatot keres az emberrel és reagál rá, őt nem érdekli a múlt és a jövő, nincsenek benne előítéletek. Számára, nem láthatóak és nem is érdekesek a betegségek, fogyatékosságok. A ló hatalmas motivációs erőt képvisel, lovon ülve másképp láthatjuk a világot és mások lesznek a nézőpontok – sorolta a lovasterapeuta. Hozzátette: a ló azonnal visszajelzi a lovas reakcióit. Növelheti az önbecsülésünket, javíthatja énképünket, magabiztosságot adhat és általa megtapasztalható a siker élménye is.

Talán, a lovak megértése iránti vágyunk, önmagunk megértésének szándéka (Fotó: Pixabay)

Budvavári Zsófia hangsúlyozta, a lovaglás az összes izmot megmozgatja, ellazít és megerősít. A helyes ülés segíti az egyensúly, a szimetria kialakulását és a megfelelő testtartás korrekcióját. Fejleszti a vizuális észlelést, segíti a térbeli tájékozódást, a testkép, testséma, testtudat kialakulását. Automatizálja a helyes mozgásokat, így a száj motorikát is, emellett javítja a keringést, légzést és anyagcserét is.

– A lovasterápia a ló és a lovas együttműködése, alapja a ló mozgása, amely hatással van a lovon ülőre is. A ló mozgásából adódó impulzusokat használja fel a terápiás hatások eléréséhez. A ló lépés jármódjában a rajta ülő ember ideg- és mozgásrendszerét ugyanolyan hatások érik mintha sétálna. A terápia többnyire természetben, más élőlények és emberek társaságában történik, ami segíti a jó közérzetet és a szociális kapcsolatok kialakulását is – ismertette Zsófia.

Lovas oktatás és terápia

– Meg kell különböztetni a lovasoktatást a lovasterápiától. A terápia mindig orvosi szakvéleményen és a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértő Bizottság véleményén alapul. Figylembe kell venni az általuk leírt indikációkat, kontraindikációkat. Az indikációk mögött mindig nagyon változatos szükségletek jelennek meg – tájékoztatott a terapeuta.

Mint mondta: a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna feladata a nagymozgások, a finommotorika, az egyensúly fejlesztése, az érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezet és kommunikáció fejlesztése.
– Fontos a lóval és a társakkal való kapcsolat erősítése. Előnyös kisebb terápiás csoportok alakítása, ahol az épek és a segítségre szoruló gyermekek együtt lehetnek, mivel tapasztalatom szerint igen elfogadóak egymás iránt – hívta fel a figyelmet Zsófia.

Fontos a ló és lovas közötti összhang (Fotó: Budavári Zsófia)

A lovasterápia intézményhez kötött orvosi javaslat alapján terápiás céllal alkalmazott egyéni vagy csoportos foglalkozás. Célja a károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásai által a minél gyorsabb eredményesebb gyógyulás, képesség fejlesztés és rehabilitáció.
– A lovasterapeuta az lehet, aki elvégzi az Magyar Lovasterápia Szövetség akkreditált továbbképzését és gyógypedagógus, orvos, pszichológus, pszichiáter, gyógytornász, szomatopedagógus, konduktor alapdiplomája és lovas tudása van – magyarázta Budavári Zsófia.

A lovas sportedző elmondta: a terápia az anamnézis felvétele után meghatározott céllal, egyéni fejlesztési terv alapján történik. A terápia kezdetén a gyermekeket célszerű felmérni standardizált teszt alapján, amelyeket hat hónap elteltével kell megismételni.
– Sajnos ez nagyon időigényes és az intézményi háttér sincs még kialakítva. Megyei szinten szükség lenne egy lovasterápiás központra – zárta az interjút Budavári Zsófia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.