- hirdetés -

Eddig a birkózás határozta meg Kránitz Adrián életét, de nemrég cselgáncsban is kipróbálta magát. 2003-ban ment le először a terembe, hogy rengeteg energiáját levezesse, de azóta számos kiváló eredményt ért el az orosházi egyesületek tagjaként. 2010-ben, Szingapúrban az ifjúsági olimpián is részt vett.

– Már több, mint 16 éve, 2003-ban kezdtem el birkózni, az akkor még OMTK-nak hívott klubban. Édesapám vitt le először az edzőterembe, mint sok más gyerek, én is rengeteg energiával rendelkeztem, aminek a levezetésére tökéletes lehetőségeket biztosított ez a sportág – mesélt a kezdetekről Kránitz Adrián.

A kezdést biztató folytatás is követte, hiszen az országos korosztályos versenyeken rendre odafért a dobogó második vagy harmadik fokára. Ebből a szempontból 2008-ban tört meg a jég, ekkor nyerte meg ugyanis az első diákolimpiáját, akkor még 53 kilogrammos versenyzőként. Legsikeresebb évének viszont nem a 2008-as, hanem a 2010-es esztendőt tartja, ekkor érte el legnagyobb sikereit a magyar mezőnyben és egy nemzetközi szereplés is színesítette a sikeres időszakot.

A junior szabadfogású válogatott tagjaként is vett részt világversenyen (Fotó: vaol.hu)

– A szabadfogás mellett a kötöttfogású mezőnyben is sikerült szép sikereket elérnem, 2010-ben mindkét fogásnemben sikerült megszereznem a magyar bajnoki aranyérmet. De persze nem csak emiatt marad számomra emlékezetes ez az év, ugyanis Magyarországot egyedüli férfi birkózóként képviselve a Szingapúrban rendezett első ifjúsági olimpián is részt vettem, ahol végül a hatodik helyet sikerült megszerezni. Máig ezekre az eredményeimre vagyok a legbüszkébb – mondta.

A sikerekért természetesen vért kell izzadni, nem volt ez másként az ő esetében sem. Válogatott edzőtáborok sokasága követte egymást és a birkózók egyik legnagyobb ellenfelének számító fogyasztással is meggyűlt a baja, hiszen előfordult, hogy 6-7 kilogrammtól is meg kellett szabadulnia egy verseny kedvéért. Ennek ellenére nagyon pozitívan tekint vissza erre az időszakra, hiszen sokáig állt helyt a korosztályos magyar válogatottak tagjaként. A német Bundesliga küzdelmeiben is kipróbálhatta magát, az SV Mietraching nevű csapat igazolta le.

Egy német Bundesliga-csapat is leigazolta néhány évvel ezelőtt (Fotó: Facebook)

Az elmúlt években előbb a korosztályos versenyek utolsó lépcsőfokának számító junior, majd ezt követően már a felnőttmezőnyben is helyt állt a jelenleg 25 éves versenyző, aki továbbra is rendre odafért a magyar bajnoki dobogóra vagy annak tetejére. 2018-ban ugyan kevesebb versenyen vett részt, mégis a harmadik helyen zárta a felnőtt szabadfogású mezőny 65 kilogrammos küzdelmeit.

Jelenleg azonban a tanulás tölti ki mindennapjait, amely mellett egy különleges elfoglaltságot is talált.
– A Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumba járok jelenleg és itt ismerkedtem meg egy másik fantasztikus küzdősport, a cselgáncs alapjaival. Úgy döntöttem, ha adódik lehetőség, ezen a téren is próbára teszem magam versenyszerűen – tette hozzá.

Célja, hogy tapasztalatait a fiatalabb generációval is megossza, emellett a versenyzést sem szeretné abbahagyni (Fotó: Facebook)

Ez sikerült is neki, nemrég Miskolcon lépett tatamira, ahol hat rendőri tagintézmény tanulói mérhették össze erejüket. Ezúttal 73 kilogrammban indult el és bronzéremmel tette emlékezetessé szereplését.

Tervei már a későbbi időszakra is vannak, az iskola elvégzése után továbbra is szeretne minél nagyobb szerepet játszani klubja, az Orosházi Birkózó Egyesület életében, versenyzőként és edzőként egyaránt. Célja, hogy a megszerzett tapasztalatait és élményeit a fiatalabb generációval is megismertesse.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.