- hirdetés -

Megjelenés, kinézet, metszéslap, ízhatás. Néhány, a kedden megtartott szárazkolbász zsűrizés szempontjai közül. Az Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyre beküldött finomságokat szakértő bírálók vizsgálták.

A dr. Miskucza Mária, Molnár Imre, és Légrádi Csaba alkotta zsűri elsőként a vékony kolbászokat, utána a vastag kolbászokat, végül a nagyüzemi gyártók által előállítottakat vette górcső alá.

Nagyon jó volt az idei felhozatal. Mint a zsűrielnök elmondta, ritka jó évjáratot vonultattak fel a mintákat beküldők.

– A vékony kolbászoknál kicsit jobb volt a kínálat. A vastag kolbászok technikailag is más előkészítést, más érlelést kívánnak, itt már tapasztalhattunk apróbb hiányosságokat, bakikat. A tradíciók szempontjából nagyon jó irányba halad a verseny. Néhány éve még nem győztük a műbeles kolbászokat kiszelektálni, mostanra ez pozitívan változott. Egyre inkább őrizzük a békés megyei hagyományos ízeket. Korábban gyakran előfordultak fehér kolbászok is, mára ez megszűnt. Persze az is lehet finom, de nem a hagyományos kategóriába, nem erre a versenyre tartozik – foglalta össze a zsűrielnök.

A szakértő zsűrinek, köztük Légrádi Csabának nem volt egyszerű dolga (Fotó: Rosta Tibor)

A közel száz beküldött minta közül nagyobb részt képviseltek az orosházi módra kevert és ízesített kolbászok a csabaival szemben. A zsűri a Magyarországon szabványos bírálati lapot használta, melyben a maximális adható pontszám 50. Az értékelés után a minimum 45 pontos kolbászok arany, azok, melyek 40 és 45 pont között szereztek, ezüst, a 35 és 40 pont közöttiek bronz minősítést kapnak.

A kedden megszületett eredményt március másodikán, a Hagyományok, Ízek Verseny eredményhirdetésén ismerhetik meg az érdekeltek.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.