- hirdetés -

Egy orosházi házaspár nem mindennapi növény tulajdonosa. Tripéné Kriczki Emma csodavirága ötévente egyszer virágzik.

Tripéné Kriczki Emma tősgyökeres orosházi, ahogy szülei, úgy ő is itt született és nőtt fel. A közkedvelt Kossuth utcai baromfiboltból ment nyugdíjba, mindig is szeretett kertészkedni. Éppen ezért, tíz évvel ezelőtt varrónőjétől kapott egy különleges virághagymát.
– Zsuzsika néni akkor elmesélte, ez a növény külföldről származik. Mondta, hogy ötévente egyszer virágzik, de megéri kivárni – idézte fel Nyírségből származó varrónője szavait Tripéné Kriczki Emma.

Ahogy Emma fogalmaz, Zsuzsika néni akkor azt mondta, a különleges növény neve spanyolernyő, azonban hiába keresgélt, egyszer sem sikerült kiderítenie a virág valódi nevét és eredetét.

Fotó: Rosta Tibor

Tíz hosszú év alatt a virág egyre cseperedett, idén bontott másodszor virágot.
– Amíg nem virágzik, addig a levél a növény éke, hiszen rendkívül szép a mintázata. Levélnyélen található, több különböző méretű cakkos levél – mesélte Tripéné Kriczki Emma.

A virágzó leopárdkontyvirág (Fotó: koos.hu)

Ősszel a növény elalél, olyankor a hagymáját be kell vinni és néha öntözni.
– Mikor tavasszal kezd kihajtani, akkor intenzívebben kell öntözni. A leveleket ezek után kezdi bontani. Virágot azonban csak ötévente bont, akkor is csak egyet – tájékoztatott. A virág januárban kezd nyílni és éppúgy bújik elő, mint ahogy a levelek szoktak. A virág minden alkalommal egy hétig pompázik, majd elhervad és újabb öt évre rejtekében marad.

Kitért rá, ebből a különleges virágból már többeknek adott, hiszen minden évben a levelei mellett, kis hajtásokat, hagymákat is hoz.
– Sokan azonban ősszel mikor elalélt a virág azt hitték, hogy meghalt, ezért kidobták, pedig mindig felhívtuk a figyelmet a tudnivalókra – mondta nevetve Emma. Hozzátette, még Zombára is ajándékozott ebből a virágból.
Zárásként kiemelte, aki szeretne ilyen virágot, forduljon hozzá, hiszen nagyon szívesen ajándékoz belőle bárkinek.

Stadler Eriktől az orosházi Korall Kertészet tulajdonosától megtudtuk, a különleges virág neve leopárdkontyvirág (amorphophallus konjac).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.