- hirdetés -

Szinte nincs olyan állampolgár, aki ne rendelkezne kötelező-, vagyon- és/vagy életbiztosítással. Ezeket már pár kattintással meg lehet kötni akár interneten, otthon ülve is. Megszüntetni is ilyen egyszerű?

A biztosítás mára elengedhetetlen részét képezi a mindennapoknak. Bármikor történhet olyan váratlan eset, hogy kár keletkezik vagyontárgyainkban, ingatlanunkban, gépjárművünkben esetleg mi is megbetegedhetünk. Az ebből adódó költségeket hivatott fedezni a biztosítás. De mi is a teendő, ha már nincs szükségünk a biztosításra, vagy más cégnél kedvezőbb ajánlatot kapunk?

– A biztosítás évfordulója előtt legkésőbb harminc nappal kell a felmondónyilatkozatnak beérkeznie a fiókba. Ezt a nyilatkozatot akár faxon keresztül, személyesen, postázva, de néhány biztosító esetében akár online is el lehet juttatni. Ha a felmondás nem érkezik be a határidőn belül, akkor a soron következő évfordulókor lehet megszüntetni a biztosítást – tudtuk meg Raffai Jánostól, az Aegon orosházi kirendeltségvezetőjétől.

Hozzátette, érdekmúlás esetén nincs évfordulóhoz kötve a biztosítás felmondása. Ez akkor lép életbe, ha az ingatlanunkat, gépjárművünket, vagy bármely biztosított értéktárgyunkat, ingóságunkat eladtuk.
– Ebben az esetben az adásvételi szerződéssel, vagy gépjármű esetén a forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartóváltással, a forgalomból történő végleges és ideiglenes kivonással lehet igazolni. Év közben csak ezen indokokkal lehet felmondani a szerződést. Cascót év közben is meg lehet szüntetni díjnemfizetéssel, de ez azt jelenti, hogy az ügyfél nem kap bónuszigazolást – nyilatkozta.

A lakásbiztosítás sem mondható le év közben (Fotó: 24.hu)

Előfordulhat, hogy más cég ajánlata kedvezőbbnek bizonyul a számunkra. Ebben az esetben is a biztosítást megszüntetni csak évfordulókor lehet. Abban az esetben, ha valaki nem fizeti a biztosítási díjat, a cég ügyvéd által perelheti az ügyfelet az elmaradt összeg megfizetésére.

Előfordul olykor, hogy nem fizetjük be az aktuális hónap díját. Ennek ezer oka lehet. A biztosítók ebben az esetben halasztást adnak, hogy az elmaradt számlát vagy számlákat kiegyenlítsük. Kötelező biztosítás esetében ez 60 napot jelent. Ha ezen felül sem történt meg a befizetés, akkor az elkövetkező napok fedezetlenségi díjassá válnak.
– Ez nagyjából egy 600 forintos napidíjat jelent. A halogatásokkal az idő előrehaladtával akár több tízezer forintos tételre is rúghat. A díjnemfizetés miatt megszűnt kötelező biztosításokat az okmányiroda negyedévente lekérdezi. Ekkor az érintett gépjármű tulajdonosoknak öt napjuk van rá, hogy a rendszámtáblát beszolgáltassák. Ezután a járművet kivonják a forgalomból, egészen az új kötelező biztosítás megkötésééig – tette hozzá Raffai János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.