- hirdetés -

Eddig több mint 4,5 milliárd forint, 16 nyertes pályázat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) orosházi mérlege. Óvodák, szociális klubok és a szentetornyai orvosi rendelő is megújul, továbbá fejlesztik a kerékpárút-hálózatot és új parkolóhelyeket alakítanak ki a belvárosban. Mozival és rendezvénytérrel gazdagodik a település 2020 nyarára.

A helyi igényekre alapozott beruházások hosszú évtizedekre fejlődési pályára állíthatják a megye ipari központját. Százmilliók jutnak olyan prioritással bíró területekre, mint az egészségügy, a közlekedés, vagy a turizmus, valamennyi generációra gondolva.

– Azért dolgozunk, hogy továbbra is egy dinamikusan fejlődő város lehessen a járás székhelye, a megvalósuló fejlesztések biztosítsák a gazdasági, társadalmi és kulturális jólétet, tovább emeljék a lakosság életszínvonalát – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 250 millió forint áll rendelkezésre a Lehel és Könd utcai önkormányzati óvodák korszerűsítésére. A gyermekes családok bölcsődei létszámbővítési igényeit szem előtt tartva a Könd utcán új csoportszoba létesül. Az Orosházi Református Egyházközség egy szintén nyertes pályázatnak köszönhetően 270 millió forintot fordíthat a Lehel utcai Forrás Református Óvoda épületére.

– Rövidesen egy modern, biztonságos környezetben tölthetik mindennapjaikat a gyermekek. Sokat dolgoztunk ezekért a fejlesztésekért, melyek fontos részét képezik az élhető, biztonságos, szerethető város kialakításának – mondta el Bojtor István alpolgármester.

Az Egységes Szociális Központon belül működő Reménység, Öreg Tölgy, Őszirózsa és Gyöngyvirág Klub épületeinek energetikai korszerűsítése zajlik. Barák Anitától, a városfejlesztési iroda vezetőjétől megtudtuk, tavasszal a munkálatok végére érnek mind a négy szociális intézményben. A Kiss Ernő utcai 10. számú háziorvosi körzet rendelőjének felújításán és akadálymentesítésén túl lehetőség adódik eszközbeszerzésre és informatikai fejlesztésre is.

– Idősbarát díjjal elismert önkormányzatként kiemelt figyelmet fordítunk idősebb embertársaink méltányos és nyugodt körülményeinek biztosítására. A korszerűsítés a területen dolgozók feltételeit is javítja – fogalmazott Fejes Róbertné alpolgármester.

A napokban aláírt négyszázmilliós beruházás az Alföld Gyöngye Hotel melletti konferenciaközpont átalakítására, bővítésére is szól. Itt kap helyet a 100-120 fő befogadására alkalmas 3D-s moziterem, bowlingpálya, illetve a környező zöld területek is megújulnak. Egy másik nyertes pályázat a Gyopárosi út mellett, a volt határőr laktanya „barnamezős” területének rehabilitációját, egy többfunkciós rendezvénytér kialakítását foglalja magában, amely szabadtéri színpadnak, kávézónak, vizesblokkoknak és elárusító mobil pavilonoknak ad helyet. A város a szerződést a kivitelezővel aláírta, hamarosan átadják a munkaterületet a megvalósításhoz.

Hamarosan kezdetét veszi a konferenciaközpont átalakítása Gyopároson

– Kiemelt célunk modern jövőképet nyújtani, bebizonyítani a fiataloknak, hogy jó itt élni és lehet jövőt tervezni Orosházán – ismertette Elekes Lajos alpolgármester.

Több száz millió forintot fordíthat a város a kerékpárút-hálózat bővítésére és felújítására, valamint a belvárosban mintegy kétszáz új parkolóhelyet létesítenek. Ezen felül a csapadék- és belvízvédelmi fejlesztéseknek köszönhetően biztosított lesz a lehulló csapadékvíz zavartalan elvezetése.

– Évek óta dolgozunk azért, hogy az itt élők életkörülményei javuljanak. Mára elmondhatjuk, hogy a Calendula Terv keretében közösen kidolgozott komplex térségfejlesztési koncepciónknak és a lehatárolt forrásoknak köszönhetően több milliárd forintból fejlődhet, szépülhet Orosháza is. A munkának itt messze nincs vége, dolgozunk tovább a település- és intézményvezetőkkel az újabb forrásokért, fejlesztésekért – összegzett Simonka György országgyűlési képviselő.

A humánerőforrás-fejlesztésre és a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó pályázatokkal a társadalmi és munkaerő-piaci hátrányok mérséklését hivatottak elérni Orosházán.

Megtudtuk, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban még további hat pályázatot nyújtott be a város. Pozitív elbírálás esetén újabb önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését végezhetik el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.