- hirdetés -

Kilencvennapos, felező és még sok más mai divat diétát boncolgattak fiatalok és szakértők február 7-én.

A testképzavar nemtől és életkortól függetlenül bárkinél felütheti a fejét. Legyen szó plusz kilókról, vagy soványságról, mindkét eset elégedetlenséget válthat ki. Az Orosházi Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) által létrehívott új, Kamasz-szerviz elnevezésű előadássorozat első, TrenDiéták címet viselő kötetlen beszélgetésén a mai divat diétákról Gajdács Krisztina és Baráth Éva beszélgettek a fiatalokkal.

Gajdács Krisztina dietetikus kiemelte, a mai divat diéták csak átmenetileg jelentenek megoldást, tartós sikereket ezzel nem lehet elérni.
– Rövidtávon látványos változásokat hozhatnak ezek a diéták. Az esetek nagy részében nagyon egyoldalú étrendet követnek ezek a fogyókúrák, így több káros hatásuk is lehet, sokszor tápanyaghiányt és különböző betegségeket idézhetnek elő – mondta a szakember.

Gajdács Krisztina divat diéták veszélyeiről is beszélt (Fotó: Rosta Tibor)

A napi ötszöri étkezés az ideális – tette hozzá a dietetikus. Ennek fontosságát azzal indokolta, hogy ennek betartásával két étkezés között nem éhezünk meg.
– Ha nem is sikerül tartani a napi öt étkezést, legalább négyszer együnk. Az ideális a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora. Reggel együnk tartalmasabban, vacsorára már kevésbé. Előfordul, hogy napközben nem eszünk, majd este bepótoljuk a kimaradást. Ez nagy baj, mivel este nem mozgunk, ezért a szervezetünk raktározni fog – mondta. Hozzátette, az elterjedt „este hat óra után semmit” nem helytálló. A szakemberek azt javasolják, hogy a nap utolsó étkezése a lefekvés előtt két órával történjen meg.

Gajdács Krisztina kiemelte, fontos figyelni a megfelelő fehérjebevitelre és zöldségfogyasztásra.

A kötetlen beszélgetésen szó esett még többek között a súlymegtartásról és a napi szükséges kalóriák kiszámításáról is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.