- hirdetés -

Pár napjuk maradt a továbbtanulást fontolgató diákoknak a felsőoktatási jelentkezésük benyújtására. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium végzősei közül többen már megjelölték a számukra legideálisabb szakokat.

– Orosházán szeretnék maradni, a Kodolányi János Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakirányát jelölöm meg elsőként. Bizakodó vagyok, de a biztonság kedvéért a békéscsabai Gál Ferenc Főiskola gazdasági irányzatú felsőoktatási szakképzését is kiválasztottam második lehetőségként – árulta el Rakonczai Kíra (kiemelt képünkön) 12/8 osztályos tanuló, aki már ugyan biztos a döntésében, de még az elkövetkező napokban nyújtja be a jelentkezését az E-felvételi oldalán keresztül.

Rébék Rajmund kedvenc tantárgya a kémia és a biológia. Mint azt elmondta, a későbbi hivatásával gyermekkori álma valósulna meg.

– A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán képzelem el a jövőmet. Emellett a vegyész és az anyagmérnöki képzés jöhet számításba, a lényeg, hogy a tanulmány a kémiához kötődjön. Szeged atmoszférája megfogott, a Tisza-parti városban szeretném egyetemista éveimet eltölteni – emelte ki Rajmund. A 12/8 osztályos diák a csongrádi megyeszékhelyen elsősorban albérletben gondolkodik, de a kollégiumi elhelyezést sem vettette el a közösségi életre gondolva.

Rajmund gyógyszerésznek készül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nehéz döntés előtt állnak a diákok. Ezt alátámasztotta Kasuba Dóra is. A diáklány már beadta a jelentkezését, merőben módosított eredeti elképzelésén.

– Matematika-angol szakos tanári pályára készültem, végül más irányt jelöltem meg. A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakjait soroltam előre. A harmadik helyre a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodási és menedzsment alapképzését tettem – mondta el a közgazdásági pályára készülő táncsicsista. Dóra az előzetes felvételi ponthatárok tudatában már korábban angol nyelvből, míg hamarosan németből és matematikából is emelt szintű érettségi vizsgát tesz.

Kasuba Dóra a fővárosban folytatná tanulmányait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Táncsics gimnázium tanulói rámutattak, izgatottan várják, de tartanak is a középiskola utáni évektől. Mindenesetre tanáraiktól hathatós segítséget kaptak a pályaválasztásban és a jelentkezés benyújtásában. A szakválasztásnál elsősorban az érdekeltségi körüknek megfelelő irány mellett döntöttek, azonban az óhajtott diplomával az elhelyezkedési esélyeiket is fontolóra vették.

A jelentkezés benyújtására elektronikus úton az E-felvételi rendszerén keresztül február 15-ig van lehetőség a kiválasztott szakok megjelölésével és a kért dokumentumok feltöltésével. Díjmentesen három képzés adható meg, minden további szak kiegészítő eljárási díj megtérítésével jelölhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.