- hirdetés -

Franciaország után Angliát is meghódítanák a szegedi egyetemisták. Az elektromos motorral működő járművek versenyén eredményesen szereplő mérnökhallgatók Orosházán ismertették fejlesztésük részleteit.

A nemzetközi elismerés jól mutat az önéletrajzban, de nem ez motiválta Gyulai Zoltánt és Bokros Hubertet az egyedi elektromos autó fejlesztésében. A Szegedi Tudományegyetemen évek óta terveznek szorgalmas tanulócsapatok járműveket, ezáltal lehetőség adódik az elméletben megszerzett tudás gyakorlati alkalmazására.

A Kodolányi János Egyetem szervezésében a II. Békés megyei Informatikai Konferencia és Kiállításon a szegedi csapat két tagja elmondta, a Shell Eco-marathon franciaországi kiírására olyan járművet kellett építeniük, amely egy kilowattórának megfelelő energia segítségével a lehető leghosszabb távot képes megtenni. A verseny célja a tehetséges mérnöktanulók inspirálása innovatív megoldásokra.

Bokros Hubert (b) és Gyulai Zoltán részletezte a tervezés folyamatát (Fotó: Rosta Tibor)

– Az Orosházán is bemutatott elektromos meghajtású járművünk mintegy 250 kilométer teljesítésére volt képes, 2017-ben csapatunk a franciaországi Le Mans-ban az előkelő 5. helyezést érte el vele. A versenygépet szegedi mérnökhallgatók tervezték és gyártották le a hozzá szükséges alkatrészeket. Az egyedi karosszéria üvegszálas kompozit, az autó mindösszesen 50 kg, végsebessége 35 km/h – mondta el Gyulai Zoltán leendő gépészmérnök, akit az alkotás élménye ösztönöz.

A fiatal hallgatók úgy vélik, a nagy autógyártók lassan előtérbe helyezik a villanyautók tervezését és gyártását. Hazánkban is ennek megfelelően egyre több elektromos töltőállomás létesül. A nagyvárosokban a károsanyag-kibocsátás mértéke jelentősen mérséklődhetne abban az esetben, ha az úgynevezett nullemissziós személyautók, tömegközlekedési eszközök felváltanák a hagyományos benzin-, vagy dízelmotoros járműveket.

A szegedi versenygép továbbfejlesztése nem áll le, ugyanis a szegedi csapat a 2019-es londoni megmérettetésre is nagy reményekkel készül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.