- hirdetés -

A Föld belső szerkezetét, vagy éppen a piramisok felépítését is szemügyre vehették 3D-s ábrázolásban azok a tanulók és érdeklődők, akik részt vettek a Kodolányi János Egyetem szakmai programján, Orosházán.

A szakemberek szerint minél szemléletesebb egy oktatási segédanyag, annál könnyebben sajátíthatják el a diákok a legfontosabb tudnivalókat. A napokban megrendezett II. Békés megyei Informatikai Konferencia és Kiállításon az előadók többek között arra is felhívták a figyelmet, hogy a számítástechnika folyamatos fejlődése a tanításban új lehetőségeket tár fel. A Mozaik Kiadó munkatársai egy az oktatást is forradalmasító szoftvert ismertettek.

– A digitális táblával kompatibilis programmal tanárok és diákok egyszerűen készíthetnek a tananyag elsajátítását segítő prezentációt. A szemléltetésben sokat segít a médiatárban fellelhető, így az előadásba is beleszőhető 3D-s modellek, oktatási videók, képek, feladatok. A mozaBook névre keresztelt szoftver valamennyi általános és középiskolás tantárgyhoz nyújt interaktív ismeretanyagot – emelte ki Bálint Mátyás, a Mozaik Kiadó munkatársa.

Az oktatás színesebbé tehető informatikai eszközökkel (Fotó: Rosta Tibor)

Az orosházi szakmai program előadója szerint hazánkban is egyre több pedagógus mer újítani, a modern technikai vívmányok adta lehetőségeket hasznosítani az oktatásban, ezáltal az ismeret átadása élményszerűvé tehető. A prezentációs szoftver hozzájárul a tudás elmélyítéséhez.

– A diákok jóformán mobiltelefonnal a kezükben léteznek, rengeteg információ éri őket nap mint nap. A pedagógusnak nincs egyszerű dolga, ha egy gyermek figyelmét le szeretné kötni. A technika használatát azonban nem lenne szabad minden esetben tiltani, hanem annak előnyeire kellene alapozni. A mozaBook például telefonon is futtatható, akár csoportmunkát is végezhet egy osztály a tanórán okoskészülékeken keresztül – tette hozzá Bozsó Márton a Mozaiktól.

A szakemberek ugyanakkor azt is leszögezték, a modern technika és az innovatív megoldások számos új, korábban ismeretlen kaput nyitottak meg az oktatásban, de azok a tanárok munkáját nem helyettesíthetik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.