- hirdetés -

Csodajárgánnyal rukkolt elő néhány csorvási középiskolás. A kreatív és egyedi megoldásokat felsorakoztató elektromos autó Orosházán is nagy sikert aratott.

A Páli Dávid, Hegyi Gábor, Szluka András és Kónya Szabolcs alkotta csapat büszkén mutatta be alkotását a Kodolányi János Egyetem által szervezett II. Békés megyei Informatikai Konferencia és Kiállítás vendégeként.

– Csak guruljon! Legalábbis ez volt az alapgondolatunk az elektromos autónk tervezésének kezdetekor. Már több éve dolgozunk rajta, két, egyenként 12V-os akkumulátor hajtja. Szembetűnő lehet a tetőként is funkcionáló napelem, amely ugyan kis hatékonysággal, de tölti az aksit. A tervezés és az építés újabb és újabb technikai kihívások megoldására sarkalltak bennünket, a közös munka a társaságot is összekovácsolta – emelte ki Hegyi Gábor csapattag.

A jelenleg Békéscsabán tanuló középiskolás megosztotta velünk, a járgányuk legfeljebb 7 km/h-val közlekedik, így nem nevezhető versenyautónak, mégis vonzza az érdeklődőket. A Kodolányi János Egyetem szakmai programjának egyik védnöke, dr. Takács Árpád kormánymegbízott gratulált a diákoknak, sőt, a volán mögé is beült.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott is elismerte a diákok kitartó munkáját

Páli Dávid alkotó úgy véli, mindig adódik egy újabb ötlet, elgondolás, amely nem hagyja őket nyugodni. Az autó továbbfejlesztése így egy véget nem érő, mégis örömteli folyamatnak tűnik.

A csorvási srácok célja továbbá kortársaik előtt jó példaként állni és megmutatni, a hétvégéket társaságban, kreatívan is el lehet tölteni.

A csorvási Edison Klub Murvai József tanár úr iránymutatása mellett több évtizede biztosít lehetőséget a kreatív diákok ötleteinek megvalósításához, továbbá a barcelonai robotokat tervező mérnöki irodánál dolgozó Szabados László is aktív részese az alkotói folyamatnak. Amikor csak hazalátogat, megosztja tapasztalatait a helyi fiatalokkal annak érdekében, hogy majd ők generációról generációra szintén továbbadhassák a szakmai tudást. Ennek a közös munkának az egyik eredménye az Orosházán bemutatott autó.

A csapatmunka eredménye (Fotó: Rosta Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.