- hirdetés -

A következő napokban a viharos széllökések nyomán rövid időn belül hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki az előrejelzések szerint. Amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon csak télies útviszonyok mellett közlekedhetnek majd az autósok, hiszen a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordja az úttestre.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint a következő napokban is a rendelkezésére álló összes emberi és gépi erőforrással, azaz mintegy 4100 munkavállalóval és mintegy 800 géppel végzi 12 órás váltott műszakokban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat országszerte. Először az autópályák, az autóutak és a főutak, majd a településeket összekötő mellékutak következnek, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon haladnak el.

A következő napokban is csúszásveszély!

Hófúvások idején azonban a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra. Ráadásul már 30-40 km/h-s széllökések felett a hófogó rácsok sem tudják tompítani a hóátfúvás kialakulását, hiszen az erős szél nyomán a hófogók is gyakran megtelnek hóval, így azon keresztül a friss havat is át tudja fújni egy-egy nagyobb széllökés.

12 órás váltott műszakokban dolgoznak a Magyar Közútnál országszerte (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A burkolaton így a hóeltakarítás után is szinte rögtön havas lehet a burkolat, egészen addig, amíg a szél el nem áll vagy mérséklődik. A lehetséges helyszíneken ezért gépátcsoportosításokról gondoskodnak, valamint az országos közutak mentén is közel 400 kilométernyi szakasz mentén van telepített hóvédő erdősáv, míg több, mint 520 kilométeren hófogó rácsokat helyeztek ki a szakemberek a téli üzemeltetési időszak kezdete óta.

A meteorológiai előrejelzések szerint az Alföldön csütörtök éjfélig várható hófúvás, de Borsod-Abaúj-Zemplén-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Vas és Veszprém megyék is veszélyeztetettnek számítanak ebből a szempontból.

Balesetveszélyes lehet ilyenkor a felelőtlen közlekedés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el, valamint, hogy utazás előtt mindenféleképpen tájékozódjanak a látási- és útviszonyokról!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.