- hirdetés -

Hatalmas port kavart az a felvetés, miszerint a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumot fenntartásába venné az evangélikus egyház. A híresztelésekkel ellentétben, még nincs döntés az átvétellel kapcsolatban. A jelenlegi helyzetről Bánki Andrást, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatóját, és Ördög Endrét az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkészét kérdeztük.

Pár hete röppent fel a hír, miszerint az evangélikus egyház átvenné a megye egyik vezető oktatási intézménye, a Táncsics Mihály gimnázium működtetését. Mint kiderült, az egyház nem zárkózik el az esetleges fenntartásba vételtől. A múlthét folyamán az egyház képviselői tájékoztatták Orosháza vezetőit arról, hogy ha igény mutatkozik rá a városban, szívesen átvennék a Táncsics működtetését. A január 9-i tájékoztatón az egyházi képviselők kifejtették, csakis abban az esetben jöhet szóba az esetleges átvétel, ha megfelelő támogatást látnak az érintettek, azaz a gimnázium diákjai, azok szülei és a nevelőtestület részéről.

Mikor először felvetődött az esetleges átvétel, megkerestük a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatóját a témával kapcsolatban. Akkor semmilyen megkeresést nem kapott a fenntartó az egyháztól. Most ismét felkerestük Bánki Andrást, a tankerület igazgatóját, aki elmondta, február 7-e előtt nem is várható hivatalos megkeresés az Evangélikus Egyház részéről.
– Az Országos Presbitérium döntéséig nem lehet az átvételről tényként beszélni. Ha a presbitérium nem szavazza meg a Táncsics Mihály gimnázium átvételének szándékát, akkor nem történik semmi. Ha megszavazza, akkor kezdődhetnek tárgyalások, de még az sem jelenti azt, hogy az intézmény fenntartása egyházi kézbe kerülne. Mindenek előtt az érintettek, azaz a gimnázium diákjai, azok szülei és a nevelőtestület dönt, hogy kívánnak-e egyházi intézményként továbbműködni. A Békéscsabai Tankerületi Központ nem kezdeményezte, ezzel együtt nem is áll szándékában az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium fenntartásának átadása – nyilatkozta Bánki András.

A témával kapcsolatban megkerestük Ördög Endre evangélikus igazgatólelkészt, hogy az egyház álláspontját vázolja hírportálunk számára. Megtudtuk, hogy az egyház egy új lehetőségként tekint az esetleges átvételre, azonban több tényező is közrejátszik abban, hogy megfelelő álláspontot tudjanak alkotni a témával kapcsolatban.
– Az Evangélikus Egyház az oktatás iránti elkötelezettsége, az egyházi oktatásban rejlő többlet-lehetőségek, és küldetéséből fakadóan világnézettől függetlenül megvalósuló általános humán, kulturális és etikai értékközvetítése miatt örülne egy új lehetőségnek. Az álláspont kialakításában azonban megkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy egy ilyen lépésnek milyen társadalmi, gyülekezeti hatása lenne, valamint a meglevő oktatási struktúrában hogyan vihetők tovább azok az értékek, amelyek évtizedek alatt halmozódtak fel a Táncsicsban – mondta.

Hozzátette: az oktatáspolitika jelenlegi tendenciái, a gyülekezet küldetésének lehetőségei, és gyülekezetünk átvétel ügyében történő megkeresése egyaránt megfontolás tárgyává tették a folyamat elindítását – nyilatkozta.

Kérdésünkre, hogy mi alapján dönti el az egyház, hogy kezdeményezi az intézmény fenntartásba vételét azt mondta, több szempontot is figyelembe vesznek.
– Hosszas előkészítő szakaszban, egyházi szakbizottságaink igyekeznek minden érintettet meghallgatva, vagy álláspontjáról információt szerezve megállapítani, hogy a szándéknyilatkozat megtételével elinduljunk-e a konkrét lépések útján. Szakmai, gazdasági, társadalmi kérdések,
kétségek, végiggondolása, lehetséges modellek, stratégiák felvázolása egyaránt része annak a döntés előkészítésnek, amely hivatott egy megfontolt határozat születésében segíteni – vázolta.

Kiemelte, csak szakbizottsági felmérések készültek a témával kapcsolatban, más lépéseket nem tett az egyház.

– Hamarosan egyházunk szakbizottságai véleményezik az elkészült anyagot, ők is javaslatot tesznek a végső döntést hozó Országos Presbitériumnak, még a helyi egyházközség részéről is van lehetőség észrevételek megtételére, de ezen felül egyéb lépést nem tettünk akár helyi, vagy országos, szakmai vagy politikai támogatás megnyerésére. A város egészét érintő, nagy körültekintést igénylő kérdés kapcsán igyekszünk a korrekt kommunikációra, egyeztetésekre, a felesleges indulatok felkorbácsolódásának elkerülésére – nyilatkozta

Azt azonban cáfolta, hogy a Táncsics egyházi fenntartásba kerülése már eldöntött tény lenne, ugyanis több tényező is befolyásolja azt, hogy az átvétel megtörténjen.
– A híresztelést határozottan meg tudom cáfolni: egyrészt az Országos Presbitérium dönthet úgy február elején, hogy nem kívánunk szándéknyilatkozatot tenni. Másrészt pozitív nyilatkozat esetén a Táncsics részéről a közoktatási törvényben meghatározott szereplők szavazhatnak arról, hogy kívánják-e a fenntartóváltást. Harmadrészt, ha még ez is pozitív lenne, maga a minisztérium is dönthet úgy, hogy valamilyen sajátos szempontja, érdeke miatt nem adja egyházi fenntartásba az intézményt, hanem fenntartja az eddigi viszonyokat – vázolta Ördög Endre.

Hozzátette, az Országos Presbitérium február 7-i ülésén hoz határozatot arról, hogy benyújt-e szándéknyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felé az intézmény átvételéről, ezután mindenképpen tájékoztatják a közvéleményt.

Hogy is zajlik egy állami fenntartású intézmény egyházi működtetésbe kerülése? A legfontosabb, hogy az iskola csak akkor adható át, ha ezt az iskola közössége támogatja. Aki kezdeményezni szeretné az átvételt, annak első lépésként szándéknyilatkozatot kell az EMMI felé benyújtania. A minisztérium a szóban forgó szándéknyilatkozatot el is utasíthatja. Ebben az esetben minden marad a régiben, az intézmény továbbra is állami fenntartásban marad. Ha a minisztérium elfogadja a szándéknyilatkozatot, abban az esetben az egyház az emberi erőforrások miniszteréhez megkeresést kell intézzen február utolsó napjáig, amelyben tájékoztatja a minisztert az intézmény állami fenntartásból egyházi működtetésbe történő átvételi szándékáról.

A miniszternek döntési joga van, hogy engedélyezi vagy sem az átvételt. Ha az engedély megvan, abban az esetben a miniszter az illetékes tankerületi központot értesíti, hogy bonyolítsa le a véleményezési eljárást. Egy szavazás keretében az érintettek – az intézményben tanuló diákok képviselői, azaz a szülők, illetve a nagykorú diákok saját jogon – döntenek arról, hogy kívánnak-e egyházi fenntartásba kerülni vagy sem. Ahhoz, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az iskola, a szülői/tanulói közösség teljes létszámának 50 százaléka, plusz egy fő támogató szavazata szükséges. Ez azt jelenti, hogy az intézmény diákjainak létszáma alapján zajlik a voksolás.
A véleményezést követően – tehát a szavazatok – alapján az emberi erőforrások minisztériuma hozza meg a végső döntést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.