- hirdetés -

Január elsejétől emelkedett a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a diplomás GYED összege, illetve megjelent a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) is. A Nagycsaládosok Egyesületének Dél-Alföldi régiójának vezetőjét kérdeztük.

Ahogy korábban megírtuk, ismét emelkednek a családtámogatások 2019-ben.
– Mindhárom támogatási forma pénzbeli, ám úgy gondolom, hogy nem csupán anyagi, de szimbolikus értelemben is fontos az emelkedésük. Egyrészt azért, mert jelzi, hogy azok, akik most terveznek családot a jövőben is számíthatnak ezekre a támogatásokra és arra is, hogy ezek minden esetben csak kedvezőbb irányba változhatnak. Annyi mindenre kell gondolnia egy családnak a gyermekvállalás kapcsán, jó, hogy ez kiszámítható, s egyfajta stabilitást, biztonságot jelent – ismertette Benedek Szilvia Nagycsaládosok Egyesületének Dél-Alföldi régiójának vezetője, az orosházi egyesület elnöke.

ismét emelkednek a családtámogatások (Fotó: illusztráció)

Kiemelte: a GYOD bevezetése azért fontos, mert nagyon sok embert érint és társadalmilag elismert tevékenységként tartja számon a tartósan beteg gyermeküket otthon ápoló szülőket. Az összege is érdemi mértékű, bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül, felnőtt korában is folyósítható.

– A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege idén eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136.500 forintra emelkedik – tájékoztatott Benedek Szilvia.

A gyerekek után járó pótszabadságok a duplájára emelkednek (Fotó: illusztráció)

További változást jelent az is, hogy márciustól a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek.
– Eszerint egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten. A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett, tíz napra emelkedik – sorolta a régióvezető.

Benedek Szilvia hangsúlyozta: azt remélik, hogy a gyermekvállalás és nevelés, valamint az otthonteremtés támogatása, és ezeknek a támogatásoknak kiszámíthatósága és növekedése – itt a családi adókedvezményekre, illetve a CSOK-ra is gondolnak – együttesen ösztönzően hathat, s egyre többen vállalják azt a gyermeket, vagy azt az újabb gyermeket, akit szeretnének.

Egyesületük Alapszabályban foglalt célja a nagycsaládos életforma népszerűsítése (Fotó: illusztráció)

– Tudjuk, hogy a családalapításkor az anyagiak csak az egyik szempontot jelentik, de egy igen fontos szempontot. Az ilyen támogatások terhet vehetnek le a leendő szülők válláról, több idő marad önmagukra, s egymásra. Egyesületünk Alapszabályban foglalt célja a nagycsaládos életforma népszerűsítése, ezért én azokat is bíztatnám, akik a harmadik, negyedik gyermeken törik a fejüket – mondta a vezető.

Hozzátette: egyesületüket is keressék bátran, amely egy olyan közösség, ahol fél szavakból is értik, mire van a másiknak szüksége és mindig számíthatnak is egymásra, akár tanácsra, tippre, vagy bármilyen konkrét segítségre van valakinek szüksége.
– Tagjaink a tagkártya révén kétezernél is több helyen kapnak kedvezményt, e-mailes kultúra- és piaclistánkon napi szinten találkozhatunk remek ajánlatokkal, s folyamatos a cserebere is. A noe.hu oldalon mindent megtalálnak, s kereshetnek bennünket is az oncse.hu oldalon vagy személyesen itt Orosházán, az Ady E. u. 7.-ben – ecsetelte a régióvezető, az orosházi egyesületi elnöke.

– Szeretnénk, ha országosan, a régióban és itt Orosházán is egyre többen mondanának igent az életre, s azt is, hogy egyre többen csatlakozzanak egyesületünkhöz. Bízom benne, hogy programjaink, pályázataink, érdekvédelmi munkánk segítségével azok is megismerhetik a nagycsaládos életformát, akik egykeként nőttek fel, vagy egyszülős családban nevelkedtek, mert így ők is megtapasztalhatják – ami egyesületünk jelszava is -, hogy „Nagycsaládban élni jó!” – zárta Benedek Szilva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.