- hirdetés -

Android és IOS rendszerre egyaránt letölthető az az alkalmazás, amely által életeket menthetünk meg. A Szív City önkéntesei a keringésleállás köztéri áldozatainak nyújtanak segítséget.

Bárki hétköznapi hőssé válhat mindössze pár kattintással a Szív City alkalmazás használatán keresztül. A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás – a hirtelen szívmegállás – köztéri áldozatait.

Az applikáció letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez.

– Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy megijedünk, bepánikolunk, ha valaki összeesik mellettünk az utcán. Nem is csoda, hiszen ritkán kerülünk ilyen élethelyzetbe, ezért természetes, hogy mindenkiben van egy stressz, egy aggodalom. Az újraélesztéssel nem lehet ártani. Azzal ártunk, ha bepánikolunk és nem segítünk – nyilatkozta dr. Dankó Alpár, a központi orvosi ügyelet szakmai koordinátora.

Dr. Dankó Alpár: Az újraélesztéssel nem ártunk (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az alkalmazás hivatalos oldalán olvasható, hogy évente 25.000 újraélesztéses eset adódik országszerte. Fontos a gyors fellépés, hiszen a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. A késlekedésen életek múlhatnak.

– Aki elég bátorságot és rátermettséget érez arra, hogy segítséget nyújtson és ezáltal életet mentsen, az töltse ezt az alkalmazást. Az alkalmazás használata egyszerű. A közterületen összeesett személyhez egy szemtanú mentőt hív. Az OMSZ mentésirányítója helyszínre küldi a mentőt és egyúttal értesíti a Szív City-t is, amely jelzést ad le az eset közelében tartózkodó segítség nyújtó készülékére. Az önkéntes a helyszínre érve megkezdi az újraélesztést. A műveletet addig folytatja, amíg a mentők meg nem érkeznek a helyszínre – vázolta dr. Dankó Alpár.

Fontos, hogy az applikáció letöltése után az értesítési funkció maradjon bekapcsolva, és az önkéntes maradjon bejelentkezve az alkalmazásba. Egy figyelmen kívül hagyott értesítés akár egy emberéletbe is kerülhet. Jó, ha újraélesztési ismeretekkel rendelkezik az alkalmazás letöltője, de az sem baj, ha nem. Ebben az esetben is meg lehet kezdeni az újraélesztést, de csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.