- hirdetés -

Legutóbb december elején, a november végi eső után néztünk szét a határban. Akkor már csírázott, de még nem kelt ki a búza.

Mióta december elején legutóbb értékeltük a helyzetet a határban Herczeg Tibor egyéni gazdálkodóval, sok víz lefolyt a Tiszán. Változatos időjárást hozott az év utolsó hónapja. Volt eső is, hó is.

-Nagyon nagy javulásról nem tudok beszámolni – kezdte a beszélgetést a gazda. A decemberi esővel, hóval, mintegy 40 milliméternyi csapadék érkezett. Akkoriban végeztük be a szántást és még igen csak száraz földet fordított ki az eke. Még mindig hiányzik kb. 100 milliméter. Az őszi vetésű gabona kelése nem egyforma. A búza jobban reagált a csapadékra és már látszik sok helyen a szögcsíra, amint kibújt a földből, az árpa kelése azonban még várat magára. A hideg nagyon marasztalóra fogta a kis növényeket. A karácsony előtti hótakaró az ünnepre elolvadt. A január elején esett mennyiség kevés ahhoz, hogy összefüggő takarót alkosson. Most (január 8.) a göröngyök és sajnos a vetések is kilátszanak. Ha esne még néhány centiméternyi megmaradó hó, az jót tenne, mert a kis növénykéknek kellene a védelem – magyarázza Herczeg Tibor.

Kilátszanak a rögök és a frissen kikelt búza. Jó lenne még egy kicsit vastagabb hótakaró (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha a hó nem fagyott talajra érkezik, alatta a növények a talaj hőmérséklet hatására tudnak fejlődni, felülről pedig védi őket a fagytól.

-Várunk és bizakodunk a jó időben. Persze a gazdák ilyenkor sem ülnek tétlenül. Mostanában zajlanak a szakmai konferenciák, a vetőmag forgalmazó cégek, műtrágya,- és egyéb talaj kondicionáló termékeket gyártók ilyenkor tartják a kisebb nagyobb termékbemutatóikat, konzultációikat, mi gazdák pedig ilyenkor ismerkedhetünk meg az újdonságokkal, melyek később az elvetni való fajták kiválasztásában is segítségünkre vannak. Ilyenkor javítjuk az év folyamán elhasználódott gépeinket is – teszi még hozzá.

Erre az évre azt kívánhatjuk a gazdáknak, hogy minden kívánságuk így teljesüljön, hisz mire ezt a beszélgetést befejeztük, már szépen, sűrű pelyhekben esett a hó…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.