- hirdetés -

Városunk egyik régi jellegzetes motívumának, a rengeteg ünnepi megemlékezés helyszínéül szolgáló Kossuth-szobor történetének jártunk utána.

A Kossuth-szobor történetének kezdetéig egészen 1904. szeptember 18-ig kell visszaugranunk az időben, ekkor állították fel ugyanis az időrendi sorrendben 41-ik, Békés megyében azonban úttörőnek számító alkotást Orosházán. A két méter magas, teljes alakos bronzszobor Horvay János műve volt, amit az akkori Szabópiac téren, arccal kelet (azaz Arad) felé fordítva, az Erzsébet királynő utcával szemben állítottak fel.

1904-ig nyúlik vissza a Kossuth-szobor története (Fotó: bedo.hu)

Majdnem 18 évvel később, 1922 márciusában azonban megkezdték a város katolikus templomának építését a helyen, ezért a szobrot az építkezések befejezését követően 1924. november 1-én átszállították a régi Alföld Szálloda (melynek történetéről itt írtunk) melletti kis térre. Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulójára Rajki László szobrászművész restaurálta a szobrot és talapzatát, 2002. szeptember 24-én pedig újraavatták.

Hosszú ideig állt a Hotel Alföld előtt (Fotó: kozterkep.hu)

Legközelebb 2011-ben történt változás, ekkor a főtér kiépítése, valamint a Hotel Alföld bontási munkálatai miatt az év decemberében eltávolították a térről és raktárba helyezték. Ezt követően Bánfi Gábor kőszobrász restaurálta, a talapzatot teljesen újjáépítették és a közepébe új időkapszulát helyeztek. Ezt követően, 2012-ben, Kossuth Lajos születésének 210-ik évében Orosháza Város Önkormányzata visszaállíttatta a szobrot, eredeti helyére, a Széchenyi térre, a katolikus templom elé. Régi-új helyén 2012. október 6-án, az aradi vértanúkra is emlékezve avatták fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik emblematikus alakjának szobrát.

2012-ben helyezték vissza eredeti helyére (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kossuth Lajos így „Karjával ismét vádlón Arad felé mutatva hirdeti, hogy az aradi tizenhármak és orosházi elődeink áldozata nem volt hiábavaló”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.