- hirdetés -

Az elmúlt évek szisztémájához hasonlóan ezúttal is február 15-ig lehet a felsőoktatásba jelentkezni a továbbtanulni szándékozó diákoknak. A határidő az orosházi intézmények tanulóit is érinti.

A meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket, valamint az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat a felvi.hu oldalon elérhető Felvételi tájékoztatóra kattintva tudják megnézni a továbbtanulni szándékozó végzősök. Az intézmények által meghirdetett szakokat pedig az Egyetemek, főiskolák vagy a Szakkereső menüpontokban találják.

A határidő február 15

Jelentkezni egyedül az E-felvételi rendszerén keresztül lehet. A felsőoktatásba jelentkezők online felülete egészen a jelentkezési határidő végéig folyamatosan a tanulók rendelkezésére áll. Fontos még tudni, hogy a rendszerben a megadott adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre megadni minden információt, hiszen az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálniuk kell a felvin.

Február 15-ig dönthetnek a továbbtanulást tervezők a jövőjükkel kapcsolatban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A diákoknak február 15-ig kell leadniuk végleges jelentkezésüket, legkésőbb éjfélig rögzítve. A jelentkezés hitelesítésének határideje öt nappal később, február 20-án van. A hitelesítés legegyszerűbb módja az ügyfélkapuval történő hitelesítés – olvasható a felvi.hu oldal tájékoztatójában.

Merre tanulnak tovább az orosházi középiskolák diákjai?

A Székács József Evangélikus Iskola elmúlt években érettségizett diákjai többségében Szegeden folytatták tanulmányaikat. Az intézmény beszámolója szerint zömében a humán területek vonzották őket, de természettudományos irányban is folytatták többen. Ebben a tekintetben nagyon nagy a szórás, sokféle érdeklődésűek a Székács-iskola tanulói. A pedagógusképzésben továbbtanulók esetében lehet viszonylag nagyobb arányról beszélni, de ezen belül is nagy a változatosság: az óvodapedagógustól a középiskolai tanári pálya különböző szakjait megcélzókig terjed a skála.

A GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium esetében sokan választották a tanulók közül a Kodolányi János Egyetem orosházi kirendeltségét, de a Szegedi Tudományegyetem Főiskolai Kara és a Gödöllői Egyetem is kedvelt célpontnak számít. A Szegeden továbbtanulók emellett gyakran a rendészeti képzéseket választják, mint lehetséges folytatást.

Sokan döntenek a következő egy hónapban a jövőjükről (Fotó: Rosta Tibor)

A Táncsics Mihály Gimnázium tájékoztatója szerint idén még sok esetben van döntési bizonytalanság a tanulók részéről, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban szintén a Szegedi Tudományegyetem volt a legkedveltebb célállomás.

A képzési területek azonban már nem feltétlenül csak az SZTE karait jelentik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tanulóik mintegy 70 százaléka jelentkezett a felsőoktatásba, de egyre bővül az érettségi után a szakmatanulást vagy a munka világát választó tanulók száma. Az idei jelentkezési ciklusban is hasonlóra számítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.