Beszéljünk róla!

- hirdetés -

Az öngyilkosságról senki sem beszél szívesen, pedig nagyon lényeges téma. Fontos ismernünk a jeleket, milyen az, ha baj van, hogy időben tudjunk segíteni.

Magyarország Európa élmezőnyébe tartozik a befejezett öngyilkossági kísérletek számában.
– Az öngyilkosság nem betegség, annak ellenére, hogy a hajlam genetikailag örökölhető. Akkor beszélhetünk öngyilkosságról, ha a meghalás szándéka tudatos, olyan módszert választ az egyén, ami az élet kioltására alkalmas, és ezt meg is valósítja – kezdte az ismertetőt Dér-Pesics Zsuzsanna pszichológus.

Azok a legveszélyeztetettebbek, akiknek már volt kísérlete, valamilyen családtagnak már volt legalább kísérlete (Fotó: pixabay)

Tájékoztatott: öngyilkossági kísérlet az, ha valaki a meghalás szándékával károsítja a szervezetét. Egyes felmérések szerint az öngyilkossági kísérletek száma a befejezett cselekményeknek mintegy hatszorosára becsülhető. Az öngyilkossági kísérletek jelentős része úgynevezett segélykiáltás (cry for help), jelzés a környezet felé.

Az öngyilkosságok hátterében különböző rizikófaktorokat lehet azonosítani. – Elsődleges rizikótényezők a mentális zavarok, a családban korábban már előfordult öngyilkosságok. Másodlagos faktor a különböző negatív élethelyzetek, krízisek. További rizikótényezők a nem, életszakasz és évszak, bár ezek előre jelző értéke jóval kisebb a korábban említettekénél – mondta a pszichológus.

Az öngyilkossági kísérletek jelentős része úgynevezett segélykiáltás (Fotó: Pixabay)

Dér- Pesics Zsuzsanna felhívta a figyelmet, azok a legveszélyeztetettebbek, akiknek már volt kísérlete, valamilyen családtagnak már volt legalább kísérlete. Illetve az impulzív, rossz impulzuskontrollal élő emberek, pszichés betegek, krónikus testi betegségekben szenvedők, elégtelen megküzdési készséggel rendelkezők.

– Vannak védőfaktorok is a számos veszélyeztető tényező mellett. Ezek a vallásosság, a tradicionális értékrend, a jó családi és szociális háttér, a terhesség, a szülést követő egy év, a nagyobb gyermekszám és a rendszeres testedzés – sorolta a szakember.

Ha fel tudjuk ismerni, segíthetünk!

Kiemelte: az öngyilkossági kísérletet legtöbb esetben megelőzi egy úgynevezett preszuicidális szindróma, aminek felismerésével és a gyors segítségnyújtással megelőzhető az esemény.
– Ennek jellemzői az érdeklődés, észlelés és az egész személyiségrepertoár beszűkülése. Fantáziavilágba menekülés. Az agresszió önmaga ellen fordítása először csak gondolatban – hangsúlyozta Dér-Pesics Zsuzsanna.

Emellett számos jele lehet még az öngyilkossági kísérletnek. Ezek felismerésével, észlelésével segítséget tudunk nyújtani.
– Jelek lehetnek a társas kapcsolatok hanyagolása, elutasítóvá válás, az ha sikertelennek, feleslegesnek, haszontalannak érzi magát a személy, ha depressziós, szorongó, illetve gyors hangulatváltozásokon megy keresztül, de az étvágycsökkenés, fogyás is a jelek közé sorolható, illetve az, ha beszél a halálvágyról, az öngyilkosságról – ismertette a pszichológus.

Ha valamelyik ismerősünknél felismernénk ezeket a jeleket, mindenképp javasoljuk, hogy vegye fel szakemberrel a kapcsolatot, vagy hívjon fel egy krízisvonalat. Emellett beszélgethetünk vele, társas támaszt nyújthatunk, ajánlhatunk alternatívákat a problémákra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.