- hirdetés -

Miért teszünk sokan újév napján fogadalmakat, és sokszor miért nem sikerül betartanunk azokat? – a válaszokat Dér-Pesics Zsuzsanna pszichológustól kaptuk meg.

Az újévi fogadalmak megosztják az embereket. Van, aki butaságnak tartja őket, valaki pedig véresen komolyan veszi azokat. Dér- Pesics Zsuzsanna pszichológus elmondta, egy amerikai felmérés szerint, mindössze nyolc százalékban sikerül betartani ezeket. Kiemelte, ennek hátterében öt okot lehet felsorolni.

– Az első, hogy irreális elvárásokat fogalmazunk meg önmagunknak, amelyek során elérhetetlen célokat fogalmazunk meg, vagy nagyon rövid időt szabunk ki magunknak. Másrészt nem feltétlen belső motivációból fakadnak ezek az elvárások, hanem külső kényszerből tesszük őket – mondta a pszichológus.

Ne támasszunk irreális elvárásokat magunkkal szemben (Fotó: metodic.hu)

Mint mondta, a második ok az, hogy a fogadalmak teljesülésétől reméljük, a boldogságot. Ez a „hamis remény-szindróma”. Sajnos még ha sikerül is egy-egy irreális célt elérni, nem érkezik meg a korábban várt felhőtlen öröm. A tudatosság, a változtatni kívánt dolgok megfontolt végig gondolása segíthet ezen.

– Az újévi fogadalmak lehetnek a halogatás formái is, hiszen már a megfogalmazásban is előrevetítjük a kudarc lehetőségét. „Ebben az évben lefogyok.” Fontos, hogy egy cél eléréséhez elengedhetetlen egy kidolgozott ütemterv is – emelte ki harmadik okként Dér- Pesics Zsuzsanna.

A pszichológus ismertette, általában újévi fogadalmaink egy rossz szokásunktól való megszabadulást jelent, ami valljuk be, nagyon nehéz feladat. Mivel törekszünk a gyors és látványos sikerre, könnyen bedőlünk a hamis ígéreteknek, a könnyű módszereknek.
– Nincs elég kitartásunk és akaratunk a fogadalmak betartásához. Pedig az életmódváltáshoz ezek elengedhetetlenek – említette ötödik ok ként Dér- Pesics Zsuzsanna.

A pszichológus tanácsai

– Gondoljuk végig, mik is a legfontosabb célok az életünkben. Igyekezzünk mások elvárásait kizárni, legyünk reálisak, észszerű és teljesíthető célokat tűzzünk ki, például: idén nem fogok lustálkodni, helyette minden nap fél órát sportolok – hangsúlyozta Dér- Pesics Zsuzsanna.

Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk, ne akarjuk a teljes életünket megreformálni. Mindig konkrét célokat tűzzünk ki, és készítsünk ütemtervet.
– Vonjuk be családtagjainkat és barátainkat a megvalósításba, hiszen sokkal könnyebb segítséggel megszabadulni régi rossz szokásoktól – mondta a pszichológus hozzátéve: hagyjunk magunknak időt a megvalósításhoz és legyünk türelmesek, egy év 365 napból áll, nem kell mindennek gyorsan teljesülnie. Örüljünk a részsikereknek is.

Teljesíthető célokat tűzzünk ki, például: mindennap fél órát sportolok (Fotó: Rosta Tibor)

– Egy fontos gondolat még: mivel emberek vagyunk, nem vagyunk tökéletesek. Az önmagunk boldogabb és sikeresebb változatához vezető út elejét nem kell az új év kezdetére korlátozzuk, bármikor változhatunk – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

A folyamatos tanulás és próbálkozás elkerülhetetlen része, hogy néha nehezebben szabadulunk meg egy-egy rossz szokásunktól, és visszacsúszunk a káros rutinunkba. Nincsenek gyors megoldások, a változásokhoz idő és akaraterő kell.

– Már maga a változás, a célhoz vezető út is öröm, ami nem könnyű, de jutalmazó. Minden nap egy új nap, mindig tanulhatunk a hibáinkból és minden nap újra kezdhetjük – zárta a pszichológus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.