- hirdetés -

Az új esztendő első napjait kemény munkával kezdték az orosházi vadásztársaságok. Az élő nyúl befogásról a Dózsa Vadásztársaság elnökével, Furák Jánossal beszélgettünk.

A Dózsánál január másodikán kezdték meg a vadnyulak befogását. Ilyenkor a hajtók, a nyulak élőhelyén, szántásokban, csatárláncban vonulnak és igyekeznek a több száz méteres (esetenként akár másfél kilométeres) háló felé terelni az állatokat. A hálóba gabalyodott nyulakat a fogók kíméletesen kiszedik és egyesével szállító ládába teszik, amelyben előzőleg egy kevés táplálékot is elhelyeztek, és útnak indítják az átvevő hely, azután pedig főként Olaszország felé.

Sajnos egyre kevesebb nyúl akad a hálókba ( Fotó: Mészáros János)

-Társaságunk hasznos területe hétezernégyszáz hektár, persze nincs mindenütt nyúl. Sajnos a megemelt napidíj ellenére is egyre kevesebben jönnek hajtónak, pedig régebben ez egy kedvelt fizetés kiegészítés volt. Jelentősen lecsökkent a nyúlállomány is. Nem csak Orosházán és környékén, de megyei és országos szinten is ez a tendencia. Az első két befogás alkalmával, napi nyolcvan-száz egyedet sikerült fogni. Tíz éve még 1400-1500 nyulat tudtunk hasznosítani évente, mostanra ez lecsökkent 300-400-ra. Társaságunk éves bevételének mintegy 80 %-át tette ki az élőnyúl eladásból származó összeg, mára ez lecsökkent 40% alá – tájékoztatott Furák János.

A nyúlbefogás és eladás bevételének jelentős részét a vadásztársaság takarmányozásra, illetve egyéb költségek pl. a vadőri fizetések fedezésére fordítja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.