- hirdetés -

A vadásztársaságok számára szinte minden évszakban csúcsidő van, ilyenkor azonban még inkább összesűrűsödnek a feladatok. Fácán, nyúl, őz – mindegyik aktuális.

A fácán- és a nyúlvadászat társas formában történik. Az Orosházi Dózsa Vadásztársaságnak a hatóság kilenc vadászatot engedélyezett. Ebben az évben a társaság egy nagyobb voliert – fácánnevelő röpdét – épített, így idén ezerszázhetven fácánt tudtak nevelni és kihelyezni, szabadon engedni a területre. Ennek mintegy hatvan százalékát vadásszák vissza. A kakasokról van szó, a tyúkokra a természetes szaporulatban bízva nem vadásznak. Mint azt Furák János, a társaság elnöke elmondta, szükség van a tenyésztésre.

Egy szép, novemberi teríték. Tisztelet a vadnak! (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A mezőgazdasági nagytáblás műveléssel a vad élőhelye jelentősen lecsökkent. Ezzel egyenes arányban a természetes szaporulat sem olyan jelentős, mint régebben volt, ezért tenyésztenek a társaságok és helyeznek ki fácánokat. E mellett vadföldeket művelünk, fasorokat, bozótosokat, cserjéket ültetünk, hogy vadnak legyen takarása, búvóhelye – tájékoztatott az elnök.

Itt van az őz, itt van újra…

Megkezdődött az őz tarvad vadászata. Ez a suták selejtezését jelenti, mely során a beteg, öreg egyedek szelektáló kilövését jelenti. Az élőhely eltartó képessége alapján a hatóság minden évben meghatározza a terítékre hozandó tarvad számát.
– Elvileg ennek a tevékenységnek a határideje február vége, de mi iparkodni szoktunk és lehetőleg januárra be is fejezni, hogy a bakok számára az agancsfelrakás időszakában a zavarásmentes környezetet biztosítani tudjuk – avatott be Furák János.

Gondoskodás

Megkezdődött a vadállomány intenzív etetésének időszaka is. A Dózsa Vadásztársaság hat új speciális itatóval bővítette idén a vadak gondozására szolgáló berendezéseit. Szeptember végén törtszemmel kezdték, mostanra első osztályú szemes takarmánnyal – főként kukoricával – töltik fel az etetőket. Ez a tevékenység tavaszig folyamatosan zajlik.

A tető alá kiszórt takarmányból csemegézhetnek a vadak (Fotó: Dózsa VT)

Élő nyúl befogás

A vadásztársaság a decemberi élő nyúl befogást elhalasztja januárra. Ez a tevékenység erősen időjárás függő. Mint Furák János elmondta, környékünkön és országos szinten is sajnos évről-évre kevesebb a nyúl. Évek óta nem is vadásszák puskával, viszont az élő nyúl eladás bevételt jelent a társaságnak.

A feladatok mellett mindig vannak egyéb gondok is. Mint megtudtuk, rendőrségi feljelentést tettek, mert a dúvadak részére kihelyezett csapdákat valaki, vagy valakik rendszeresen eltulajdonítják, legutóbb pedig egyetlen éjszaka alatt két új magaslest(!) is kompletten elloptak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.