- hirdetés -

Féléves kitérő zárult le nemrég Sepeczán János életében. A fiatal birkózó sikeres német bajnoki szerepléssel alapozta meg az itthoni 2019-es versenyszezont. Csapatával, az Eschbach-al végül bajnoki címet és feljutási jogosultságot szereztek divíziójukban, mégsem hosszabbította meg szerződését.

Élete egyik nagy álma teljesült tavaly nyáron Sepeczán Jánosnak, az Orosházi Birkózó Egyesület versenyzőjének. Ekkor tudta meg ugyanis, hogy végre lehetősége nyílik a német Bundesliga-csapatbajnokság küzdelmei során is megmérettetni magát, ami régi vágya volt.
– Nagyon vártam, hiszen ez volt az első szereplésem ebben a bajnokságban. Sokat segített, hogy élt a környéken két honfitársam, akik nagyon sokat segítettek, már akkor is, mikor kiutaztam. A német nyelv sem volt egyszerű, de a végére szerintem egész jól sikerült megértetnem magam – mesélt a beilleszkedési körülményeiről Sepeczán János.

A birkózás mellett természetesen dolgozott is, konyhai munkája a napjai nagy részét meghatározták. Az edzések szempontjából azonban nem okozott nehézséget, hiszen csapattársai többsége szintén hasonlóan élte hétköznapjait, az edzések időpontja így talán kissé szokatlanul, este nyolc és tíz óra közé estek. A hétvégén pedig csak a birkózásé volt a főszerep.

Németországban bizonyított az OBE versenyzője (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Oda-visszavágós rendszerben működött a bajnokság, szerencsére az idegenbeli találkozóinkra sem kellett túl messzire utaznunk. Csapatom, az Eschbach hazai mérkőzésein azonban mindig tele volt a sportcsarnok. Korcsoportonként köszöntöttek minden versenyzőt, külön bevonulást kaptak az egyesület fiatalabb versenyzői is, ami nagyon tetszett. Kézilabdameccseken látni még hasonló szisztémát. Nagyon hangulatosnak tartottam mindig a magyar csapatbajnoki döntőket is, de mégis ég és föld a különbség – mesélte.

A küzdelmek során gyakran váltogatta a súlycsoportokat, a legtöbb mérkőzést a 75 és 80 kilogrammos kategóriában birkózta le. Egyetlen vereségét viszont lejjebb, a 71-esek közt szenvedte el szoros mérkőzésen, egy bolgár riválissal szemben. Mivel azonban ellenfele csak két pontot hozott rajta, ez sokat számított a végelszámolásnál, ahol megelőzték legnagyobb riválisukat.

– Az volt messze a legnehezebb, a többi szerencsére nagyon jól sikerült, tizenhét győzelmet arattam. Ráadásul egy nagyon összetartó, már-már családias közeg tagja lehettem ebben a fél évben. Érdekesnek találtam a lebonyolítási rendszert, hiszen nem emelkedő sorrendben következtek a súlycsoportok, szinte mindig az utolsó meccsek egyikén kerültem sorra. Ráadásul a mérlegelés is mindig fél órával a küzdelmek előtt zajlott – tette hozzá.

A német kaland után magyar bajnoki éremkollekcióját bővítené (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Győzelmeinek is köszönhetően az Eschbach a divízió első helyén végzett, ami a következő szintet képviselő Oberliga-bajnokságba jelentett automatikus feljutást. Szerződését azonban nem hosszabbította meg az orosházi birkózó.
– Hosszabb távon egyenlőre nem szeretnék kint maradni. Jól éreztem magam, mégis egyedül élve kicsit hosszúnak, tűnt ez az időszak. Hiányoztak az ismerőseim és a családtagjaim. Így, ha adódna ismét egy ilyen lehetőség, inkább a hétvégére kiutazós lehetőséget kínáló csapatokat keresnék – indokolta döntését.

Így sem maradt azonban feladat nélkül, hiszen az Orosházi Birkózó Egyesület versenyzőjeként a magyar bajnoki mezőnyben is szeretne minél jobb eredményeket elérni. Kötött- és szabadfogásban a magyar bajnokságon bizonyítana, utóbbiban pedig minősítési versenyeket is rendeznek a tavaszi szezonban. A versenyzés mellett pedig edzőként is igyekszik továbbadni tapasztalatait fiatalabb csapattársainak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.