Az autópálya veszélyes hely

- hirdetés -

Az elmúlt időszakban több tragédia is bekövetkezett az autópályákon. Bár a közúti közlekedésben az autópályák használata a legbiztonságosabb, akár egy kisebb koccanás is eredményezhet kockázatos helyzetet.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a jármű leállítása és a gyalogos közlekedés az autópályán még a leállósávban is életveszélyes. Amennyiben baleset, műszaki hiba vagy egyéb körülmény miatt a gépkocsi elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen tartsák be az alábbi tanácsokat:

Ha tehetik, pihenőhelyen álljanak meg. Amennyiben azonnali megállás szükséges, a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban állítsák le úgy, hogy a vészvillogót kapcsolják be, a gépkocsit mindenki haladéktalanul hagyja el.
Vegyenek fel fényvisszaverő ruházatot vagy láthatósági mellényt és a mentésig tartózkodjanak a szalagkorláton kívül.

Az elmúlt időszakban több tragédia is bekövetkezett az autópályákon (Fotó: Pixabay)

Amikor biztonságosan megtehető, helyezzék ki az elakadásjelző háromszöget. Ha saját élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon próbálja meg felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre (például integetéssel, sötétben zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével), illetve a felelősség kérdését semmiképpen ne az úttesten vitassák meg.

Mindig tartsák be a közlekedési szabályokat. A téli időszakban válasszanak nagyobb követési távolságot, kövessék a látni és látszani elvet. Lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között használják a tompított fényszórót. A leállósávot csak vészhelyzetben használják, ha fáradtak, álljanak meg pihenni. A biztonsági övet minden esetben kössék be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.