- hirdetés -

A vizsgáztatást végző Magyar Vöröskereszt megkereste az illetékes kormányszervet az ügyben. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatása szerint továbbra is kell a vizsga.

A napi.hu szellőztette meg, hogy egy rövidesen hatályba lépő rendelet szerint a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás. Az erről szóló kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. Az új szabályt egy, a közlekedéssel kapcsolatos korábbi jogszabályokat módosító rendelet tartalmazza.

A portál a pontos szöveget is közli: „Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az „és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást” szövegrész.”

Az index szerint a félreértésre az lehet a magyarázat, hogy a vizsgázás és a jogosítvány igénylése külön van szabályozva, és most csak a forgalmi vizsgára vonatkozó részen változtattak. Valószínűleg annyi az újdonság, hogy a vizsgaigazolás kiadásának nem lesz feltétele az elsősegélyvizsga teljesítése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye változtatás nélkül:

A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet (a tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.).as) változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.