- hirdetés -

Ma ugyan a város főtere áll a helyén, de bizonyára sokan emlékeznek még az egykori Hotel Alföldre, valamint elődjére az Alföld Szállóra.

A helyszín történetében egészen az 1700-as évek második feléig kell visszamennünk az időben. Ebben az időszakban csatorna állt a területen, majd az Alföld-Fiumei vasútvonal megnyitása után építették 1875-ben az Alföld Szállót, amit eredetileg Róna Szállónak szerettek volna kezdetben elnevezni. A város központjává a hotel melletti macskakővel kirakott piactér tette a területet.

1875-ben építették, majdnem egy évszázadon keresztül volt a város központja az Alföld Szálló

A neoklasszicista stílusban épült szálloda egy emeletes volt, 1972-ben mégis az elbontása mellett döntött az akkori szocialista városvezetés, mondván balesetveszélyes és túl drága lenne felújítani. A majdnem száz éves épület lebontása során azonban kiderült az épület szerkezete egyáltalán nem volt olyan rossz állapotban, hiszen alig lehetett elbontani a masszív falakat.

A lebontott Alföld Szálló helyére hamarosan új épület került. 1977-ben kezdték el építeni utódját, a Hotel Alföldet, a munkálatok végül 1982-ben fejeződtek be. Érdekesség, hogy eredetileg Róna Szállónak akarták elnevezni. A 42 szobából álló panelépületet egészen a rendszerváltásig az ÁFÉSZ üzemeltette.

2011-ben kezdődtek az egykori Hotel Alföld bontási munkálatai

A 42 szoba mellett éttermet, bárt, presszót, sörözőt, mosodát, irodákat, még tárgyalótermet is tartalmazott az Alföld. 

2013 óta a város főtere áll a területen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ezredforduló környékre egyre kisebb lett a forgalom, majd 2001 májusában a szálló végleg bezárt. 2009-ben vásárolta meg az önkormányzat, de a város nem szállodaként szerette volna tovább működtetni. Az egykori Hotel Alföld bontási munkálatait 2011 januárjában kezdték el. 2013 óta pedig a város főtere áll a területen.

[ics-comparison-slider id=1]

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.