- hirdetés -

Mozgalmas időszak áll az Orosházi Birkózó Egyesület mögött a 2018-as évvel, szinte nem múlt el úgy hétvége, hogy ne vettek volna részt valamilyen megmérettetésen a klub fiataljai. A versenyek mellett városi rendezvényeken is igyekeztek népszerűsíteni sportágukat és nyártól új elnök vezetésével működő egyesületüket.

Idén először tudtak az Orosházi Birkózó Egyesület fiatal versenyzői Magyarországon belül is részt venni versenyeken új klubjuk színeiben, 2018 elejére ugyanis sikerült kifizetniük az átigazolási díjakat a Magyar Birkózó Szövetség felé.

– A tavalyi év végén, az egyesület megalakulását követően is próbáltunk, akkor még minél több nemzetközi versenyen részt venni, hogy ne essenek ki a gyerekek a versenyidőszakból –mesélte Hangya János, az egyesület vezetőedzője.

Hozzátette: leginkább a diák II, a diák I és serdülő korosztályban vannak birkózóik, akik szép eredményeket értek el és együtt a korcsoportos csapatbajnokságokon is el tudtak indulni. Mivel a kadet és a junior korosztály kissé üres, most az egyesület életében, így két tapasztalt, felnőtt birkózójuk, Kránitz Adrián és a német Bundesligában is szereplő Sepeczán János mellett a megfelelő utánpótlásnevelésre helyezték a hangsúlyt.
– Emellett van még egy másik bázisunk, 25-26 olyan fiatal versenyzőnk van, akiket most kezdtünk el versenyeztetni, év végére már a harmadik ilyen meghívásos rendezvényen vettünk részt velük – tette hozzá a vezetőedző.

Szinte nem múlt el úgy hétvége, hogy ne vettek volna részt versenyen (Fotó: egyesület)

A klub működése is megváltozott, hiszen nyáron új elnöke lett az Orosházi Birkózó Egyesületnek. A leköszönő Akantisz Tamás helyét Dominkó Zsolt vette át, aki az egyesület edzőinek elmondása szerint vállalkozásai mellett teljes mellszélességgel a klub mellett áll. Sikeresen kezdték meg vele a közös munkát, a Magyar Birkózó Szövetség évzáró karácsonyi rendezvényén is tudják képviseltetni magukat. Az elnökség is változott, ahova bekerült az egykori birkózó, Ivanics András, aki 7-8 hónapja látja el a klub gazdasági ügyeit.

A versenyzők összesen 25 arany-, 31 ezüst- és 39 bronzérmet szereztek a szezon versenyei során. A területi versenyeken szinte mindannyian rendre felállhattak a dobogóra. A legeredményesebb birkózójuk a Diák I-es korosztályban versenyző Debreczeni Tamás volt, aki a szabad- és a kötöttfogású diákolimpián is dobogóra állhatott, előbbin a második, utóbbin pedig a harmadik fokára.

A budapesti felnőtt-világbajnokságra is ellátogattak (Fotó: OBE)

– Szeretném még kiemelni vajdasági birkózónkat, Novics Dávidot is, aki kadet és junior korosztályban is megnyerte a szerb bajnokságot, ráadásul mindkét fogásnemben. A többi fiatal versenyzőn is lehet látni és a területi eredmények is azt mutatják, hogy a korosztályukban mindannyian jók, de rengeteg versenyt igényelnek, hogy az országos mezőnyben is meg tudják állni a helyüket. Ez többször sikerült is nekik, a harmadik-ötödik helyekre már többen odaértek, de nyilván a dobogó legfelső foka a cél – nyilatkozta Hangya János.

Az egyesület a versenyek mellett a városi sportprogramokon is igyekszik részt venni, többek közt a Linamar jótékonysági futásán, a Mikulásfutáson és Rákóczitelepi Falunapon is igyekeztek népszerűsíteni klubjukat és sportágukat. Nagy élményként élték meg a 2018-as, Budapesten rendezett világbajnokságon tett látogatást is. Mint mondták, köszönettel tartoznak minden olyan támogatásért, melynek köszönhetően szinte minden hétvégén részt tudtak venni versenyeken, nyáron pedig edzőtáborokban.

Az Orosházi Birkózó Egyesület a Magyar Birkózó Szövetség éves rangsorában végül 108 csapatból a 25-ik helyen végzett, mellyel rendkívül elégedett volt a klub vezetősége. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.