- hirdetés -

Az Árpád-kori Orosháza régészeti leleteiről hallgattak előadást azok, akik az idei első TörénÉSZ-klubbon részt vettek. 

A TörténÉSZ-klub évek óta a Táncsics gimnázium szervezésében valósul meg. A klubbon belül, különböző általában Orosházát érintő történelmi kutatásokat mutatnak be. A december ötödikei alkalommal Rózsa Zoltán a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója tartott előadást, az Árpád-kori Orosházáról.

– A két intézmény régóta kapcsolatban van egymással, rendszeresen kérnek meg bennünket, hogy tartsunk előadásokat a TörténÉSZ-klub keretein belül. Az ilyen előadások fontosak a fiataloknak és idősebbeknek is, hiszen betekintést nyerhetnek a 8-900 évvel ezelőtti eleink hagyatékába. Azon elődeinkébe is, akik a tatárjáráskor eltűntek a vidékről, hiszen muszlim pénzváltók voltak és az a falu melyben éltek a tatárjárás idején megsemmisült – villantott fel egy érdekes részletet a régmúltból Rózsa Zoltán.

Az előadáson több mint negyven érdeklődő vett részt (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, a történeti hagyományok megőrizték eleink emlékét.
– Nagyon jól tudjuk azt Veres József visszaemlékezéséből, aki evangélikus lelkészként 1886-ban megírta Orosháza addigi történetét, hogy hajdan e területen három Orosháza volt. Az egyik elpusztult a tatárjáráskor, egy a késő középkorban, majd a harmadik Orosházát 1744 április 24-én telepítették újra – mondta.

Az előadáson résztvevők egy könyvvel is gazdagabbá válhattak, melyhez nem kellett más csak egy kis szerencse és egy helyes tipp. Rózsa Zoltán egy olyan ólomsúlyt adott körbe, amely az Árpád-kori Orosházán került elő. Azt kellett megtippelnie a hallgatóknak, hány grammot nyom ez az apró tárgy. A legközelebbi értéket tippelő egy „Mozaikok Orosháza és vidéke múltjából 19. Fémek a Földből I.” című kötetet nyert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.