- hirdetés -

A maratoni futásban és a triatlonban találta meg számításait a Táncsics Mihály Gimnázium végzős tanulója, Mokcsay Péter, aki mindkét területen egyre jobb helyezésekkel és időeredményekkel büszkélkedhet.

 Tizennégy éves korában, 2015 tavaszán futotta le első félmaratoni távját Mokcsay Péter, bár ekkor még aligha gondolta, hogy ezt újabb és újabb megmérettetések követik. Az édesapjával, Mokcsay Zsolttal teljesített távon 2 óra 6 perc alatt ért célba, elsődleges célja ekkor még a tapasztalatszerzés volt.
– Hobbiszinten foglalkoztam akkor még a futással, a birkózás számított az első számú sportágnak az életemben. Nem is volt még semmilyen elvárásom, csak annyi, hogy érjek el a célig és ez sikerült is. Idővel azonban annyira megtetszett ez a közeg, hogy ottragadtam és újabb félmaratoni, később pedig maratoni távok követték egymást – mesélt a kezdetekről a fiatal versenyző.

Nem is vesztegette sokáig az időt, még abban az évben három újabb félmaratont futott le. Addigi legjobb eredményét Siófokon érte el, ahol már sikerült bemennie két óra alá. A Balaton-parti város a továbbiakban is szerencsés helyszínnek bizonyult, hiszen a következő évben sikerült megismételnie teljesítményét, ráadásul legjobb félmaratoni idején is javítani tudott az itt elért 1 óra 46 perces eredménnyel. A futás mellett 2016-ban új kihívásokat is keresett magának, ekkor lépett be az életébe a triatlon.

Fokozatosan építette fel teljesítményét és ért el egyre jobb eredményeket Mokcsay Péter (b) (Fotó: Facebook)

– A hangulata és az összetettsége fogott meg. Szépen, fokozatosan szerettem volna itt is szinteket lépni, hiszen, míg a futásban már megvolt a gyakorlatom, addig úszásban még bőven voltak hiányosságaim. Nemrég ennek érdekében csatlakoztam az Orosházi Úszó Egyesület edzéseihez is – mesélte az új kihívásról Mokcsay Péter.

Először, csakúgy, mint a futás során, a rövidebb távokat részesítette előnyben. Mint mondta, a leghosszabb, Ironman Triatlonon (3800 méteres úszás, 180 km kerékpározás és 42 km-es maratonfutás) fiatal kora miatt még nem is indulhat, de ennek a távnak a felét már szeretné teljesíteni a 2020-as szezon során. Addig is az olimpiai táv szerint rendezett országos bajnokságon (1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás), valamint a sportág sprinttávján is szeretné felmérni tudását és az országos erőviszonyokat.

– Kezdetben meglepő volt számomra, hogy sok mindenkit megmozgatnak ezek a sportágak. Egyre többen kezdenek el futni, a Budapest Maratonon is 6000-en indultunk el és egyre többen vágnak bele a triatlonba is. Az a legszebb az egészben, hogy a versenyzőknek csak kis része vesz részt rajtuk profiként, a legtöbben inkább a kihívást keresik – osztotta meg észrevételeit.

Saját korosztályában rendre dobogón végez (Fotó: Facebook)

Közben futásban is szintet lépett, tavaly a rengeteg félmaratoni táv után első teljes maratoniját is lefutotta Balatonfüreden. Mint ahogy a félmaratoni táv esetében, először ezúttal is a célba érést tekintette első számú feladatának, a megszokott fokozatossággal felépítve futását. Ez sikerült is neki, mert bár a körülmények nem voltak teljesen ideálisak, végül 4 óra 19 perccel futotta le a távot. Idén októberben hosszú felkészülést követően ismét rajthoz állt, ezúttal a Budapesten rendezett SPAR-maratont teljesítette, több, mint fél órával megjavítva korábbi idejét. Közben persze félmaratoni versenyeit sem szeretné elhanyagolni, itt is sikerült megfutnia egyéni csúcsát Siófokon.

– A szüleim mellett nagyon sokat köszönhetek edzőmnek, Bartos Dávidnak és Patyiné Bogdánffy Ágnesnek is, akik nélkül aligha jutottam volna el idáig. Mivel szinte egész évben a maratonira készültem, így nagy büszkeséggel töltött el, hogy ilyen jól sikerült, ráadásul a korosztályom versenyét is sikerült megnyernem – tette hozzá.

A futással és a triatlonnal ismerkedőknek leginkább a sportágak szeretetét és élvezetét ajánlja, hogy ne érezzék kényszernek azt, amit csinálnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.