- hirdetés -

Egy érzékeny fog könnyedén tönkreteheti a mindennapokat. A problémával célszerű már a kezdeti fázisban felkeresni egy szakembert. A fogak egészségének megőrzéséről beszélgettünk Dr. Volencsik Réka fogorvossal és Kvasznovszky Anett dentálhigiénikussal.

Nem csak a rossz fogak, hanem az érzékenyek is képesek megkeseríteni az életet. Egy hideg ital, egy fagylalt vagy egy tál meleg étel erős fájdalmat idézhet elő.
– Fogaink belsejében az úgynevezett pulpában erek,idegek találhatóak, melyek szervezetünk egyik legérzékenyebb érzőidegei közé tartoznak, már kisebb ingerekre is nagyon éles,i intenzív fájdalommal reagálnak – tudtuk meg a Dr. Volencsik Rékától.

A pulpa védelmére szolgál a fogzománc, valamint a gyökereket borító cement réteg, ha ezen rétegek folytonossága sérül akkor az alattuk található fogszövetben, a dentinrétegben lévő kis csatornákon keresztül a különféle ingerek elérik a pulpakamrát, ami kellemetlen fájdalommal jár.

Dr. Volencsik Réka többször is találkozott már olyan páciensekkel, akik fogérzékenység miatt keresték fel. A fogorvos kiemelte, több oka is lehet annak, hogy a fog fájdalommal reagál a szélsőséges hőmérsékletű ételekre. Télen a hideg sem kedvez az érzékeny fogaknak.

– A téli hideg levegő fogainkkal érintkezve túlzott érzékenységet okozhat az akár minimálisan is sérült zománc-, cementrétegen keresztül. A sérülés oka lehet akár fogszuvasodás, zománchiba, fognyaki kopás, rosszul választott fogkrém, fogfehérítés, túlzott savas étel-ital fogyasztása is többek között. Fontos itt megemlíteni, hogy a tartósan fennálló érzékenységet mindig meg kell mutatni szakembernek, hogy időben észrevegye az érzékenység okát – mondta Dr. Volencsik Réka.

Hozzátette, a jó minőségű, magas fluoridtartalmú fogkrémek képesek az enyhe érzékenységet csökkenteni, azáltal hogy a már említett dentincsatornákat lezárják. A fogak egészségének megőrzése mindig a megfelelő fogmosással kezdődik, de fontos figyelmet fordítani a helyes ásványi és tápanyag bevitelre.

Már gyermekkorban fontos elsajátítani a helyes fogmosást (Fotó: Pixabay)

– Lehetőleg már kisgyermekkorban történjen meg a helyes fogmosás megtanítása, hiszen a rosszul berögzült szokásokat a későbbiekben nehéz oldani.
A megfelelő ásványi és tápanyag bevitelre kifejezetten oda kell figyelni a téli időszakban, hiszen ezek hiánya közvetve felnőttkorban is hatással van fogainkra. Kerülni kell a túlzott cukros, szénsavas ételek, italok fogyasztását.  Sokan nem is gondolják, hogy mennyire nagy szerepe van az ételek alapos megrágásának, hiszen annak is tisztító funkciója van – tudtuk meg a fogorvostól.

Nem árt kihangsúlyozni, hogy naponta minimum kétszer, reggel és este lefekvés előtt kell fogat mosni. Az esti tisztítás után ételek, italok fogyasztása már kifejezetten káros.
Dr. Volencsik Réka kiemelte, nem a fogmosások számának növelésével érhetünk el tökéletesen tiszta fogakat hanem a megfelelő ideig, a 2-3 percig tartó helyes és alapos tisztítással.

Azonban nem szabad túlzásba esni, hiszen a túl erős és túl gyakori fogmosással ugyancsak a fogzománcot sérthetjük meg a fogkefe sörtéivel és a fogkrémben található apró szemcsékkel.

– Valamint a fognyakakat fedő sérülékeny ínyréteget is, ami miatt az visszahúzódik és felszínre kerül a sokkal porózusabb gyökereket fedő cementréteg, így alakulnak ki az úgynevezett nyaki kopások, amiket sok esetben már csak töméssel lehet helyrehozni – tette hozzá a fogász.

A menta friss leheletet ad (Fotó: pixabay)

Léteznek házi praktikák is a fogak egészségen megőrzésére. A gyógynövények jótékony hatásainak köszönhetően számos kellemetlenségnél segíthetnek. A Kamilla, és a kamilla olaj ínygyulladás esetén alkalmazható, a szegfűszeg és annak olaja fogfájás esetén segíthet, hiszen képes enyhíteni a fájdalmakat gyulladáscsökkentő hatása révén.
– A Menta tökéletes szájüregfertőtlenítő, üde leheletet biztosít, a martilapu és Kakukkfű száj-és garatüreg, illetve szájnyálkahártya-gyulladásainak kezelésére javasolt.
Fontos megemlíteni, hogy a fent említett gyógynövényeket preventív céllal, illetve fogászati kezelés, fogkőeltávolítás után használják, vagy kisebb mechanikai sérülések kialakulásakor, egyik sem helyettesíti a tartós probléma fennállásakor szükséges fogorvosi beavatkozást – tudtuk meg Kvasznovszky Anett dentálhigiénikustól.

A szódabikarbóna régóta bevált tisztítószer, sokan fogaik fehérítésére használják. Durva szemcsézettsége révén dörzsölő hatással lesz a zománcra, mely egy fognyaki kopásnál kifejezetten további kopáshoz, fogérzékenységhez vezethet. Langyos vízzel feloldva a durva szemcséket, alkalmazható anyaggá válik.

– A széntabletták a kávéban, teában, vörösborban található úgynevezett tanninokkal lépnek kölcsönhatásba, ezáltal enyhe fehérítő hatással rendelkeznek. Többször használva lesz csupán hatása, de ez sem garantálható, mint ahogy egyik fehérítési módszer sem, hisz ahány ember annyi féle reakció. Mindenképp javasolt a szakemberek felkeresése, különösen akiknek fogpótlásaik, töméseik vannak, hiszen ezekre egyik fehérítő szer sem hat, így a színkülönbség lehetősége fenn áll – tette hozzá a dentálhigiénikus.

Dr. Volencsik Réka azt javasolja, félévente menjünk el preventív célból fogorvoshoz. Hozzátette, a fogágybetegségben szenvedők, valamint fogpótlást viselők esetében akár 3-4 havonta esedékes ellenőrzés a szükséges.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.