- hirdetés -

Az idei ősz igen enyhének bizonyult, azonban szinte ajtóstól rontott ránk a tél. Előfordult, hogy nem tudtuk eldönteni, hogyan is kellene öltözködnünk, illetve szervezetünknek gyorsan kell alkalmazkodnia a hirtelen időváltozásokhoz, amely megfázást is okozhat. 

Az idei időjáráson nehéz kiigazodni. Az november eleje gyönyörű napsütésben, indián nyárban telt. Azonban egyik pillanatról a másikra érkezett meg térségünkbe a hideg, majd hónap végén már kis időre be is takart mindent a fehérség. Ez a szélsőség a szervezetünket is megviselheti. Háziorvossal beszélgettünk a következményekről.

– A hideg idő megérkezése sok embernek orrfolyást enyhe torokfájást is hozott. Ezért az egyszerű nátháért a rhinovirus felelős, nem a hideg. Igaz, hogy a vírusok szeretik a száraz hideget, de a meghűlés csak annyiban okolható, hogy az alacsonyabb végtagi hőmérséklet csökkenti az immunitást – ismertette dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos.

A változékony időben könnyedén megfázhatunk (Fotó: illusztráció)

Elmondta, a vírus nem okoz súlyosabb panaszokat, az említett orrfolyás enyhe köhögés torok irritáció néhány napon belül elmúlik. A vírusfertőzés által roncsolt nyálkahártya azonban baktériummal felülfertőződhet, amely már komolyabb tünetekkel, lázzal gennyes mandula gyulladással, hörghuruttal, súlyosabb esetben tüdőgyulladással is járhat.

– Az influenza-fertőzés már az ajtóban van. Igen magas láz, fejfájás, izomfájdalom, levertség, gyengeség, rossz közérzet, torok és hasfájás jellemezheti. Ilyen esetben maradjon otthon a beteg, semmiképpen ne menjen tömegbe, hiszen még a várótermekben is fertőző forrásnak tekinthető. Otthoni pihenés tüneti szerek használata javasolt, nincs rá gyógyszer – hívta fel a figyelmet dr. Fodor Zsuzsanna.

Megfelelő öltözettel, vitaminokkal védekezhetünk 

A hideg időben is bizony ki kell mozdulnunk a házból, ilyenkor fontos a réteges öltözködés, a meleg lábbelik használata és sapka viselése.
– Így felöltözve, már nyugodtan sétálhatunk egyet, ha az idő is megengedi. Azonban a napi sportolást praktikusabb fedett helyen például sportcentrumokban, uszodákban végezni – emelte ki a háziorvos, hozzátéve, hasznos lehet ebben az időszakban a szaunázás is, amely nemcsak jólesik, de egészséges is.

Kitért rá, fontos a bő folyadék fogyasztás ugyanúgy, mint a nyári melegben.
– Megindult a fűtési szezon ha keveset iszunk – főleg az idősek – hajlamosak vagyunk kiszáradni. Jótékonyak a teák, főleg a gyógynövény- vagy gyümölcsteák. A fekete tea felpörget hasonlóan a kólához, még a kávénál is élénkítőbb hatású, így könnyen alvászavart okozhat – hangsúlyozta.

Az alkohol fogyasztással vigyázzunk, a túlzott fogyasztása káros (Fotó: Rajki Judit)

Az év vége közeledtével fizikailag is kimerültek lehetünk, ezért fontos az alvás, a pihenés.
Dr. Fodor Zsuzsanna tájékoztatott, a friss gyümölcsök hiánya miatt, nem árt némi vitamint fogyasztani.
– Ha nem akarjuk tablettában magunkhoz venni a vitamint, a savanyú káposzta, a cékla vagy a sárgarépa fogyasztása épp ugyan olyan jó, illetve most van szezonja az almának is. Az import gyümölcsökkel az a baj, nem tudhatjuk, milyen vegyi előkészítést kaptak a hosszú úton, míg az asztalunkra kerültek – fogalmazott a háziorvos.

Bár a közmondás úgy tartja, az alkohol melegít, a túlzott fogyasztása káros. Az ittas ember „elfárad” ezért leül vagy esetenként lefekszik.
– A hosszas hűvös helyen tartózkodás súlyos fokú kihűlést, akár fagyást is okozhat. Mindenki felelősséggel és mértékkel fogyasszon alkoholt, nemcsak a téli időszakban, hanem az év minden szakában – figyelmeztetett a háziorvos.

A adventi forgatagban megjelennek sokak örömére a forralt boros standok is. A forralt bor felmelegít és forrás közben az alkohol jelentős része távozik, így amíg a forgatagban nézelődünk vagy gyertya gyújtásra várunk, nyugodtan fogyaszthatunk belőle. De, természetesen csak akkor, ha gyalog érkeztünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.