- hirdetés -

Valódi szélmalomharcot vívnak Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkéntesei. Leginkább saját forrásból, szabadidejük feláldozásával küzdenek a nehéz sorsú kutyákért a megyében. Felhívták a figyelmet télen még inkább vigyázni kell a négylábúakra.

Egészen elképesztő, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában az alapvető állattartási szabályokkal. Korábban megírtuk, hogy a Viharsarki Állatvédő Alapítvány tagjai megdöbbentő embertelenséggel találkoznak nap mint nap.

Az alapítvány négy tagja Nagy Éva, Kiszely Éva, Busa Karin és Csizmadia Márta felhívta a figyelmet, hogy télen még fokozottabban kell figyelnünk kedvenceinkre, hiszen a hideg őket is megviseli. Elmondták sokan úgy gondolkodnak, hogy „azok csak kutyák” és nem teszik meg a szükséges lépéseket.

– Ebben az időszakban fontos, hogy állandóan víz legyen a kutyák előtt és legyen mozgástere. Emellett elengedhetetlen a házak rendes felkészítése is. A lényeg, legyen jól szigetelt és ne ázzon be. Figyeljünk oda, hogy a ház egyik oldalán legyen a bejárat, illetve ne rongyokkal béleljük ki, hanem szalmával – sorolják a téli kutyatartás tudnivalóit, majd néhány negatív rossz példát is megosztottak.

– „Úgyis szétszedi a házat”, az egyik leggyakoribb kifogás. Előfordult már olyan is, hogy egyetlen vashordó volt kihelyezve a kutyának, ami a lehető legrosszabb választás, hiszen télen átfagy, nyáron pedig átforrósodik – fogalmazott Kiszely Éva.

Fűtött kutyaház, kalóriadús ételek – Így vigyáznak az orosháziak állataikra

Horváth-Szép Anikó elmondta, családjával fokozottan vigyáznak állataikra a hideg idő beálltával.
– A kutyánk házikójába szalmát, takarókat és plédeket készítünk össze. Természetesen a vízre is figyelünk a hidegben be ne faggyon, illetve száraztápot és konzervet is adunk az állatainknak. Estére beengedjük a házba, hogy melegedjen – ismertette Anikó, aki hozzátette egy macska is sokszor ellátogat hozzájuk, róla is gondoskodnak.

Horváth-Szép Anikó (Fotó: Rosta Tibor)

– A kutyáimnak külön házuk van, de előfordul, hogy összebújnak a hidegben. Mikor bejön a rossz idő plédet teszek alájuk. Az etetésükre is figyelek, ilyenkor igyekszem kalóriadúsabb tápokat adni nekik – mondta Szilvási István.

Szilvási István (Fotó: Rosta Tibor)

Szűk Tamás négy macskával osztja meg otthonát, étkezésükre és folyadékbevitelükre is ügyel, továbbá fontosnak tartja kényelmüket is.
– Nálunk a macskák minden évszakban eldönthetik hol szeretnének lenni. Télen a legtöbb időt bent töltik a lakásban, de ha kedvük van, kint is járhatnak egyet – mondta.

Szűk Tamás (Fotó: Rosta Tibor)

Dénes Péter kifejezetten Fillér nevű kutyája kedvéért ragadott szerszámot és készített egy nem mindennapi házat.
– Háromrétegű farostlemezből készítettem neki a házikót, amelyet egy kis radiátorral tettem fűthetővé, illetve hungarocell szigetelést is kapott az építmény. Emelett, be tud jönni az előszobába is, ahol szintén fűtött környezetben pihenhet – mesélte Péter.

Dénes Péter (Fotó: Rosta Tibor)

Segíthetünk az alapítványnak

A Viharsarki Állatőrség Alapítvány minden egyes rossz állattartással kapcsolatos bejelentést kivizsgál a lehető legrövidebb időn belül. Elmondták az esetek kilencven százalékában valós bejelentéseket kapnak. Csizmadia Márta hangsúlyozta, aki úgy véli nem megfelelően tartanak egy állatot azonnal jelentse nekik. Ne féljen senki, mindig titokban marad a bejelentő kiléte. Mint mondták sokan így is tesznek, hiszen rengeteg dolguk van és elkéne még a segítség. Jelenleg aktívan négyen járják a vidéket, ellenőrzik a bejelentéseket, meglátogatják a már gazdához került állatokat. Elmondták szükség lenne férfi tagokra is, ugyanis sok agresszív emberrel találkoznak.

– Ebben az évben több mint kilencven kutyát mentettünk meg. Egyik legnagyobb eredményünk idén, hogy az egyik Békés megyei település szörnyű körülmények között működő gyepmesteri telepét felszámoltuk – mesélte Nagy Éva.

Kiszely Éva, Csizmadia Márta és Busa Karin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Aki segíteni szeretné a Viharsarki Állatőrség Alapítvány megteheti a város több üzletében elhelyezték perselyeiket, de jövőre szívesen veszik a felajánlók adójának egy százalékát is. Az anyagi támogatás mellett ideiglenes gazdák jelentkezését is várják. Zárásként elmondták, hogy december 15-én eledelgyűjtést szerveznek az orosházi Tescóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.