- hirdetés -

Sokan még mindig nincsenek tisztában az állattartás alapvető szabályaival, ezért rengeteg dolga van a Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkénteseinek. Ebben az évben mintegy száz kutyát mentettek Orosházán és környékén. 

Az elhanyagolt, rossz körülmények között tartott állatok, főként kutyák megmentése, életkörülményeik javítása érdekében végzi munkáját a Viharsarki Állatőrség Alapítvány. Elsősorban lakossági bejelentésekre érkeznek ki a helyszínekre, de rendszeresen ellenőrzik azokat a gazdákat, ahol már korábban is voltak problémák.

– Minden egyes esetet kivizsgálunk, a lehető legrövidebb időn belül kiszállunk a bejelentett helyszínre. Az esetek 90 százalékában valós bejelentéseket kapunk. Tapasztalatunk szerint az emberek többsége nincs tisztában az állattartás alapvető követelményeivel, és nem csak a törvényileg meghatározott tartási módról van szó, hanem arról is, amit az emberiség megkíván – válaszolta kérdésünkre Nagy Éva az alapítvány egyik tagja, kiemelve, hogy a tanyavilágban, falvakban még rosszabb a helyzet.

Az alapítvány képviselőjétől megtudtuk, hogy a legtöbb esetben rövid láncon találják az állatokat, és ami még nagyobb probléma, hogy még az alapvető víz és élelem sincs az állatok előtt. Ezen felül nyáron árnyékos helyet, télen viszont meleg menedékhelyet, kutyaházat kell biztosítani a kutyáknak.

– Sajnos, tapasztalataink alapján nem látunk javulást, sőt megdöbbentő embertelenségekkel találkozunk nap mint nap. Alapítványunk megalapítása óta több száz kutyát sikerült megmenekíteni a borzalmas körülmények közül, vagy szerető gazdákhoz, vagy más átvevő állatmentő szervezetekhez kerültek. Idén már több mint kilencven kutyát mentettünk és száz körüli bejelentésünk volt – ismertette az állatvédő.

Az alapítványnál jelenleg 6-7 önkéntes tevékenykedik, de továbbra is várják azon emberek jelentkezését, akik szabadidejükben segítenék munkájukat. Legyen szó ideiglenes befogadásról, gazdákra váró kutyasétáltatásáról, valamint ellenőrzésekről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.