- hirdetés -

Különleges vendég tartott előadást a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak november 28-án. Az iskola egykori tanulója, a szobafestőként végzett Drimba Tibor főtörzsőrmester mesélt nekik katonaként és börtönőrként eltöltött éveiről, jelenlegi feladatairól, majd bűnmegelőzési előadást is tartott.

Az Innen indultam elnevezésű rendezvénysorozatban olyan emberek látogatnak vissza a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumába akik korábban az intézményben tanultak és azóta izgalmas életpályát futottak be. Ezúttal Drimba Tibor főtörzsőrmester látogatta meg a diákokat és mesélt nekik szakmunkás bizonyítványának megszerzését követő évekről.

– Gádorosról származom, majd ide jártam iskolába, ahol a későbbi életpályámat nézve talán meglepő módon nem a rendészeti osztályba jártam, hanem szobafestőként végeztem. 1990 és 1993 között voltam az iskola tanulója, majd sorkatonaként Szegeden folytattam. A feleségemmel is ott ismerkedtem meg – mesélt a kezdetekről Drimba Tibor.

Egykori osztályfőnökével, Balogh Miklósnéval is találkozott az iskolába visszatérő Drimba Tibor (Fotó: iskola)

A katonai szolgálat viszont hamarosan véget ért, holott egy évet Bosznia-Hercegovinában is eltöltött a szolgálat alatt. Két évig volt szabadúszó, ekkor az eredeti végzettségének megfelelő munkákat vállalt, majd egykori zászlóaljparancsnokának javaslatára a Szegedi Csillag Börtönben vállalt munkát börtönőrként. Ezt a feladatát két megszakítással 2001 óta végzi.

– Az első megszakítás egy külföldi munkalehetőség volt, ez egy nehezebb időszak volt, amikor utolértek a nehézségek. Később is volt egy nyolc hónapos kitérőm, amikor Maroslellén önkormányzati képviselőnek választottak – mesélte a diákoknak a főtörzsőrmester.

Drimba Tibor élettörténete mellett a program második felében bűnmegelőzési előadást is tartott az érdeklődőknek, ami szintén egy állandó elfoglaltsággá vált az életében, hiszen gyakran keresik fel hasonló előadások megtartására Békés megyei iskolákból.
– Szükség is van rá, mert sajnos egyre fiatalabb a bevonuló állomány átlagéletkora a fogvatartottak körében – tette hozzá.

Sokan hallgatták meg érdeklődve előadását (Fotó: iskola)

Az iskola vezetőségének célja a rendezvénysorozattal, hogy a vendégek példát mutassanak a fiataloknak, akik egyre nehezebben találnak példaképet, mintát maguknak.
– Szeretnénk bemutatni, hogy innen elindulva is lehet érni bármit a munka világában felnőttként, ha akar érte tenni és tesz is az illető – nyilatkozta Jakóné Varga Erika, az intézmény szaktanára és programszervezője.

Ahogy Drimba Tibor is hangsúlyozta előadásán, ő sem tartozott a legjobb tanulók közé, mégis fontosnak tartotta, mégis fontosnak tartotta a tanulást, a tudást, mert megéri és ha elbukunk életünk során valamiben, mindig fel kell állni és menni kell tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.