- hirdetés -

Három napos kiránduláson a Partiumban járt a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete tizenhat tagja. Az egyesület részt vett Kaffka Margit halálának 100. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

Nagykárolyban, Kaplonyban, Ady-falván és Sződemeteren járva, Kaffka-, Ady-, Kölcsey-, Károli-, Petőfi-, Károlyi-emlékhelyek előtt tette tiszteletét a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének tizenhat tagja.

Szilasi Horváth Tibor az egyesület elnökét is felkérték, emlékezzen meg Kaffka Margitról. Beszédében így fogalmazott:
– Amikor 2015-ben a Nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társasággal a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete együttműködési megállapodást kötött, akkor az 1991 óta élő testvérvárosi kapcsolatok további ápolását tűzte célul – ismertette.

Hozzátette, abban a több nemzetiségű partiumi városban és környékén voltak, ahol Károli Gáspár, Károlyi Sándor, Rákóczi Ferenc, Petőfi Sándor, Ady Endre, Ruha István, Kaffka Margit,- és folytathatnám még a sort,- emlékei sorakoznak. Nélkülük szegényebb lenne a nemzetünk, de szegényebb lenne a világ is.

– A „Nyugatos” egyéni hangú Kaffka Margitról, a megrendítően fiatalon meghalt íróról, költőről, sőt feminista „harcosról” emlékezünk meg, akiről a méltatásokban holnap is sok figyelemreméltó, és nálam hitelesebb, elismerő gondolat fog elhangozni. Vitathatatlan, hogy az ő írói, költői teljesítményeiben a Nyugat című, korának legszínvonalasabb, legigényesebb, a magyar irodalmat nyugat-európai szintre emelő folyóiratának a vetése érett be – emlékezett az elnök.

Emlékezzünk rá – és amíg a műveit olvasni fogjuk, – fogják az elkövetkező nemzedékek, élni fog ő is, a magyar irodalom, a magyar kultúra is – zárta gondolatait Szilasi Horváth Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.